vineri, octombrie 11, 2024
AcasăInternetFacebookO modalitate prin care se putea sparge un cont de Facebook

O modalitate prin care se putea sparge un cont de Facebook

Bitdefender a descoperit o vulnerabilitate în procesul de autentificare al Facebook, prin care atacatorii puteau să fure identitatea anumitor utilizatori și să le acceseze majoritatea conturilor online unde se pot conecta prin rețeaua de socializare.

Autentificarea prin rețele sociale este o metodă alternativă de conectare la diverse conturi, care le oferă utilizatorilor o modalitate mai convenabilă de a se înregistra fără a mai completa câmpurile de utilizator și parolă. Cele mai multe site-uri permit conectarea prin Facebook, LinkedIn, Twitter sau Google Plus. Specialiștii Bitdefender au găsit o modalitate prin care să își asocieze identitatea utilizatorului și să contoleze neîngrădit conturile online ale acestuia.

„Folosind această vulnerabilitate în sistemul de login via Facebook, atacatorii pot accesa majoritatea conturilor online ale utilizatorilor care permit autentificarea cu această rețea socială. Asta înseamnă că atacatorii pot face plăți în numele utilizatorilor pe site-urile magazinelor online, de exemplu”, spune Cătălin Coșoi, Chief Security Strategist, Bitdefender.

Pentru ca atacul să reușească, adresa de e-mail a victimei nu trebuie să fie asociată deja unui cont de Facebook, însă pot fi folosite adrese alternative deținute de aceasta. De regulă, utilizatorii dețin mai mult de o adresă de e-mail, unele fiind publice pe internet și, deci, se află la dispoziția oricărui răufăcător. Pentru a verifica identitatea unui utilizator fără să-i expună datele de autentificare, Login prin Facebook folosește protocolul OAuth, prin care autorizează terții să primească unele informații despre utilizatori în momentul accesării anumitor site-uri.

Cum funcționează vulnerabilitatea

Cercetătorii Bitdefender au reușit să ocolească etapa de confirmare, cerută de regulă în momentul înregistrării pe un site cu o nouă adresă de e-mail asociată unui cont Facebook. Mai întâi, au creat un profil de Facebook, cu adresa de e-mail a victimei asociată diverselor conturi pe care le deține pe internet.

Atacatorul creează un nou cont de Facebook folosind adresa de e-mail a victimei
Atacatorul creează un nou cont de Facebook folosind adresa de e-mail a victimei

După ce au creat profilul Facebook cu adresa de e-mail aparținând victimei, au adăugat contului de Facebook și o adresă controlată de atacatori.

Atacatorul înlocuiește adresa de e-mail a victimei cu propria adresă de e-mail
Atacatorul înlocuiește adresa de e-mail a victimei cu propria adresă de e-mail

După un refresh al paginii, e-mail-ul victimei este deja validat de Facebook. Când încearcă să se autentifice pe o altă pagină folosind butonul Facebook Login cu adresa de e-mail a victimei, i se solicită să confirme propria adresă e-mail, nu pe cea inițială, aparținând victimei.

Atacatorului i se solicită să confirme propria adresă de e-mail
Atacatorului i se solicită să confirme propria adresă de e-mail

În setările contului de  Facebook, atacatorul stabilește propria adresă drept contact primar pentru cont în locul adresei de e-mail a victimei.

Atacatorul pune adresa de e-mail a victimei drept contact primar
Atacatorul pune adresa de e-mail a victimei drept contact primar

În consecință, atacatorul se conectează cu succes la conturile online deținute de victimă, înregistrate cu adresa de e-mail folosită de atacator să creeze profilul Facebook, precum cele din magazine online, site-uri de rezervări, aplicații personale, etc. Partea care certifică identitatea – în acest caz, Facebook – ar fi trebuit să aștepte până când noua adresă de e-mail asociată contului de Facebook era verificată.

Compania Facebook a remediat vulnerabilitatea după notificarea furnizată de către cercetătorii Bitdefender.

FOTO: Franco Bouly/Flickr (creative commons)

RELATED ARTICLES

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Most Popular

Recent Comments