Unei bunici i s-a interzis să mai posteze pe Facebook poze cu nepoții ei

0
1134
FOTO: Simon/Pixabay.com
FOTO: Simon/Pixabay.com

O instanță din Olanda a obligat o bunică să șteargă pozele cu nepoții ei pe care le postase pe Facebook și pe Pinterest. Bunica a fost dată în judecată chiar de părinții copiilor și a fost acuzată că a publicat imaginile fără acordul lor. Apoi, când i s-a cerut să le șteargă, aceasta a refuzat în repetate rânduri.

Femeia a fost chemată în fața judecătorului de fiica ei, potrivit BBC. Judecătorul a motivat că în acest caz se aplică legea GDPR, pentru că fotografiile respective pot ajunge, prin intermediul Facebook sau Pinterest, în mâinile unor terți.

Instanța a decis că bunica trebuie să șteargă pozele sau să plătească o amendă de 50 de euro pentru fiecare zi în care întârzie să pună în aplicare decizia, până la o amendă maximă de 1.000 de euro.

De asemenea, dacă în viitor va mai posta imagini cu nepoții fără acordul părinților, va fi, de asemenea, amendată cu 50 de euro pe zi. „Cred că hotărârea va surprinde o mulțime de oameni care probabil nu se gândesc prea mult înainte de a posta fotografii”, a spus avocatul Neil Brown.

Pe rețelele de socializare există deja un fenomen care a fost denumit „sharenting”. Este vorba despre părinții și bunicii care postează compulsiv imagini cu copiii lor.

Potrivit unui studiu Salvaţi Copiii, din cele 1,8 milioane de imagini încărcate zilnic pe internet, 720.000 prezintă copii în ipostaze mai puţin decente.

Specialiștii din domeniu estimează că până la împlinirea vârstei de 5 ani, părinţii postează aproximativ 1.500 de poze cu copiii lor. În aceste condiţii, este îngrijorător faptul că 85% dintre cei care îşi expun copiii nu verifică nici măcar o dată pe an setările de confidenţialitate. Adică nu ştiu cine poate să păstreze, vadă sau redistribui acele poze.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here