Un startup din Austin, Statele Unite ale Americii, a reușit să printeze 3D o casă de 60 de metri pătrați în doar 24 de ore.
ICON, firma care a gândit sistemul, va lucra anul viitor la construcția unei comunități de 100 de case în El Salvador.
Potrivit celor de la New Story, o asociație non-profit din SUA care se ocupă de cercetări în domeniul construcțiilor de case, parteneri în proiect cu ICON, vor mai fi construite imobile după același sistem în Haiti și Bolivia.
Casa-prototip va fi dotată cu mai multe sisteme de monitorizare pentru a se analiza cât de eficientă este. Pentru a fi ridicată a fost nevoie de un buget de 10.000 de dolari, echivalentul a aproximativ 8.000 de euro.
Însă specialiștii spun că vor eficientizate toate procesele de construcție astfel încât să se ajungă la un cost de aproximativ 4.000 de dolari (aproximativ 3.200 de euro).
Casa are un living, un dormitor și o baie. La intrare este o verandă rotunjită.
Săptămâna trecută, o echipă de cercetători de la Universitatea din Nantes a prezentat o casă printată 3D care va fi locuită începând cu luna iunie.
Robotul care a costruit-o a fost botezat BatiPrint3D. A folosit un material polimeric special care ar trebui să păstreze clădirea izolată timp de un secol.
Casa „printată” de robot are o suprafață de 95 de metri pătrați și 5 camere și este în formă de Y.
Pe lângă faptul că a fost construită destul de repede, casa 3D respectă și principii ecologice, pentru că în urma construcției nu a rămas niciun deșeu.
În ea se va muta o familie care se încadrează pe lista celor care pot beneficia de locuințe sociale. Dacă se va dovedi un succes, autoritățile din Nantes se gândesc la extinderea proiectelor de clădiri printate 3D.