Motivul pentru care cosmonauții ruși au pistol în spațiu

0
3231
FOTO: geralt/Pixabay.com
FOTO: geralt/Pixabay.com

Într-o vitrină a Muzeului de Artilerie din Sankt Petersburg se află un pistol sovietic TP-82 despre care se spune că a fost luat în spațiu de cosmonauții ruși care urcau la bordul navelor spațiale.

Pistolul s-a aflat în trusa de supravețuire a cosmonauților până în 2006. Motivul este unul cât se poate de simplu. Exista posibilitatea ca, din cauza unei erori, capsula Soyuz să aterizeze într-o zonă sălbatică a Rusiei, precum stepa siberiană. Astfel, până la venirea ajutoarelor, cosmonauții ar fi trebuit să se descurce singuri.

Este cazul cosmonautului sovietic Alexey Leonov. Capsula Voskhod în care se afla în martie 1965 a suferit o defecțiune și a aterizat în mijlocul unei păduri înzăpezite din Munții Ural, departe de locul stabilit.

Deși erau în zonă lupi și urși, nu a fost nevoit să folosească arma pe care o avea cu el, însă imediat după ce a fost salvat a făcut un lobby puternic pentru ca toate trusele de supravețuire ale astronauților să aibă și o armă de foc.

„Pistolul putea fi folosit pentru vânătoare, pentru apărare împotriva prădătorilor, precum și pentru trimiterea unor semnale SOS (luminoase – n.r.) TP-82 a fost folosit periodic în misiuni spațiale sovietice și rusești, din 1986 și până în 2006. În 2007, mass-media a raportat că muniția rămasă pentru uzul lui TP-82 a devenit inutilizabilă și că un pistol semiautomat obișnuit urma să fie folosit în viitoarele misiuni”, se precizează pe site-ul yuri-gagarin.com.

Cosmonauții ruși conduc în topul oamenilor care au petrecut cele mai lungi perioade de timp în spațiu. Pe primul loc este Valeri Polyakov, care a stat în spațiu, la bordul MIR, 437 de zile, între 9 ianuarie 1994 și 22 martie 1995.

Sergei Avdeyev a stat 379 de zile în spațiu, tot la bordul MIR, între 21 decembrie 1987 și 21 decembrie 1988. Pe locul al treilea se află un rus și un american, cu 340 de zile petrecute în spațiu. Mikhail Korniyenko și Scott Kelly au stat la bordul lui ISS între 27 martie 2015 și 1 martie 2016.

Însă, o perioadă cumulată, din mai multe zboruri, cel mai mult a stat în spațiu Gennady Padalka. A fost în 5 misiuni și a cumulat 879 de zile. Acest record a fost stabilit în 2015. Pe următorul loc se află Sergei Krikalev, care a stat în spațiu, în șase misiuni, 803 zile, potrivit Space Alliance.

FOTO: geralt/Pixabay.com

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here