O casă cu 5 camere a fost construită de un robot în 18 zile

0
4347

O echipă de cercetători de la Universitatea din Nantes a prezentat prima casă socială din lume printată 3D „la fața locului”.

Robotul care a costruit-o a fost botezat BatiPrint3D. A folosit un material polimeric special care ar trebui să păstreze clădirea izolată timp de un secol, potrivit Euronews.

Casa a fost „printată” de robot în 18 zile. A creat mai întâi pereți goli, pe care i-a umplut apoi cu beton.

„Așa vor fi construite casele în viitor? Este o soluție și un principiu de construcție care este interesant pentru că am creat totul direct la fața locului și datorită robotului am fost capabili să realizăm pereți cu forme complexe”, a declarat unul dintre coordonatorii proiectului, profesorul Benoit Furet, de la Universitatea Nantes.

Casa „printată” de robot are o suprafață de 95 de metri pătrați și 5 camere. Este în formă de Y și este echipată cu mai mulți senzori care monitorizează calitatea aerului sau umiditatea și temperatura.

De asemenea, cercetătorii au instalat și un echipament care va analiza și proprietățile termice ale clădirii, pentru a evalua cât de eficientă este atât vara cât și iarna. Cercetătorii cred și că locatarii acestui tip de clădire pot face economii importante la costurile cu energia electrică.

Pe lângă faptul că a fost construită destul de repede, casa 3D respectă și principii ecologice, pentru că în urma construcției nu a rămas niciun deșeu.

„Imediat după ce peretele a fost printat, au fost folosite materialele astfel încât nu au fost produse deșeuri. Am încercat și am reușit să construim foarte curat din punct de vedere ecologic. Putem spune și că materialul pe care l-am folosit este bun, pentru că este foarte bun izolator. Credem că va fi folosită poate puține energie pentru a încălzi casa în următoarea sută de ani”, a mai adăugat profesorul Furet.

În ea se va muta o familie care se încadrează pe lista celor care pot beneficia de locuințe sociale. Dacă se va dovedi un succes, autoritățile din Nantes se gândesc la extinderea proiectelor de clădiri printate 3D.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here