Cezar Popescu și Muzeul Județean Ialomița au început în 2012 un proiect de digitalizarea a operei fotografului român Costică Acsinte. O mare parte din imagini sunt încărcate pe Flickr, platformă online dedicată fotografilor.
Despre Costică Acsinte se știe că s-a născut în 1897 în Perieți, Ialomița. De carieră pilot, a luptat în Primul Război Mondial și a fost și un fel de fotograf oficial pe front. Imediat după ce războiul s-a încheiat și-a deschis și un studio foto în Slobozia. A realizat mii de fotografii, în care a surprins de la viața de zi cu zi, până la nunți și înmormântări.
În 1985, Muzeul de Istorie Ialomița a achiziționat peste 5.000 de fotografii realizate de Acsinte între 1935 și 1945. Cezar Popescu, cel care se ocupă de digitalizare fotografiilor, a reușit până acum să publice pe internet o parte din imaginile lui Costică Acsinte.
„Fotografiile din album nu spun o istorie străină, ci surprind frânturi ale unei realități și ale unui trecut adesea ignorat. Ele au imortalizat viața de zi cu zi a oamenilor „mărunți” din interbelicul provincial”, e de părere istoricul Ștefan Bosomitu.
Fotograful Silviu Gheție spune că „după ce privești acest abum, ai revelația că oamenii de acum o sută de ani erau la fel ca noi, dar și diferiți, pentru că pe fața lor se citește mai multă puritate și mai puțină minciună”.