sâmbătă, octombrie 12, 2024
AcasăInternetAtacuri ciberneticeTopul celor mai periculoși viruși din istoria tehnologiei

Topul celor mai periculoși viruși din istoria tehnologiei

Una dintre cele mai mari provocări pentru tehnologie este virusul cibernetic. Între timp a reușit să devină un mijloc de a afla informații importante pentru serviciile secrete. Virușii nu mai sunt în formă clasică, în fișiere de tip „.exe” și îi poți lua pe computer chiar și dintr-un document de tip PDF sau pur și simplu accesând o pagină de internet. În ultima perioadă s-au mutat și pe smartphone-uri. Iată un top al celor mai periculoși viruși, ierarhizați și în funcție de complexitatea lor:

Melissa. A apărut în 1999. A reușit să blocheze complet, pentru o perioadă scurtă, serverele de e-mail ale celor de la Intel și de la Microsoft. S-a transmis prin e-mail și era atașat într-un document ce părea că vine de la un prieten. David Smith, creatorul, a fost condamnat de justiția americană la 10 ani de închisoare și a primit o amendă de 5.000 de dolari. A fost eliberat după un an.

Mydoom. A fost creat de un rus în anul 2004 și s-a transmis tot prin e-mail. În mesaj scria că ai probleme de securitate cu adresa ta și te invita să accesezi un fișier. În documentul respectiv era virusul care îți infecta computerul, iar PC-ul devenea sursă pentru trimiterea mesajelor de tip spam.

Storm Worm. A apărut în anul 2007 și a reușit să afecteze în scurt timp peste 50 de milioane de computere din întreaga lume. Computerele infectate cu acest virus a reușit să trimită mesaje de tip spam până în urmă cu aproximativ trei ani. Era foarte greu de dectatat pentru că își schimba forma după aproximativ 30 de minute.

Contificker. Apărut în anul 2008. Acest virus este un purtător de alte infecții cibernetice și era plasat de hackeri în funcție de interesul lor, pe anumite domenii. Reușește să-ți dezactiveze antivirusul și blochează update-urile la sistemul de operare. Poate ajunge în computer prin intermediul memory stick-urilor infectate. Printre altele, a reușit să blocheze rețelele online ale Ministerului Apărării britanic și pe ale poliției norvegiene.

I love you. Creat în Statele Unite în anul 2000, acest virus a infectat milioane de PC-uri într-o singură noapte. A fost conceput de un student care a încercat să obțină niște parole ale unor conturi. Până când s-a descoperit un antidot, virusul a reușit să provoace o pagubă de aproximativ 10 miliarde de dolari în întreaga lume.

Stuxnet. A fost descoperit în 2010 și se consideră că stă la baza unui atac cibernetic asupra rețelei de computere din cadrul programului nuclear iranian. De asemenea, sunt zvonuri că acest virus ar fi fost creat de specialiști ai serviciilor secrete din Statele Unite și Israel. Virusul a reușit să infecteze aproximativ 60% din computerele iranienilor și ar fi regresat sistemul nuclear al țării cu aproximativ doi ani.

Flamer. Și acest virus a fost descoperit în anul 2010 și acționează de pe memory stick-uri infectate. Este contruit pentru a culege date de pe computere și rețelele care nu sunt conectate la internet. Imediat ce memory stick-ul este băgat într-un alt computer care are conexiune la internet, automat toate datele colectate sunt trimise către o adresă. Și despre acest virus se spune că ar fi creat tot de servicii secrete.

FOTO: insidecroydon.com

RELATED ARTICLES

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Most Popular

Recent Comments