Un român i-ar fi ajutat pe hackerii ruși să atace site-urile din țara noastră

0
402
FOTO: markusspiske/Pixabay.com
FOTO: markusspiske/Pixabay.com

Un cetățean român este suspectat că a ajutat gruparea de hackeri ruși Killnet și a fost implicat în atacurile cibernetice din ultimele zile din România. Acesta a fost identificat în Marea Britanie. Anunțul a fost făcut de ministrul de Interne, Lucian Bode.

Ministrul a mai adăugat că în cursul zilei de luni, în cadrul unei cooperări cu autoritățile britanice, a fost făcută o percheziție domiciliară la adresa românului.

„Ofițerii din Poliția Română – combaterea infracționalității informatice – au  mers la Londra pentru a acorda sprijin în ancheta desfășurată de autoritățile din Marea Britanie. Acum cetățeanul român este în custodia autorităților britanice”, a mai spus ministrul de Interne.

Directoratul Național de Securitate Cibernetică (DNSC) a atras atenția că se observă o diversificare a atacurilor prin utilizarea unor noi metode care vizează infectarea cu aplicații malware de tip ransomware a sistemelor informatice ale organizațiilor deja atacate prin DDoS. În acest context, tehnicile utilizate de atacatori includ spear phishing și spoofing.

„Atacatorii cibernetici transmit mesaje pe email, WhatsApp, Signal, Telegram, Messenger, Slack, etc. pretinzând că sunt o sursă / persoană de încredere, pentru a convinge victimele potențiale să divulge informații confidențiale, date personale sau să efectueze acțiuni care permit preluarea controlului unor infrastructuri sau dispozitive informatice de către atacatori. Pentru a încerca să inducă în eroare potențialele victime și pentru o rată de succes mai ridicată, atacatorii intenționează să utilizeze inclusiv adrese de email sau conturi de utilizator falsificate ca aparținând unor instituții publice sau organizații cunoscute din România”, arată DNSC.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here