Un român a făcut o carcasă care transformă temperatura în curent pentru telefon

0
2594
ArKase FOTO via transilvaniareporter.ro
ArKase FOTO via transilvaniareporter.ro

ArKase este proiectul unui tânăr IT-ist din Cluj, prin care dorește să țină cât mai mult departe de prize posesorii de smartphone-uri.

„Eu făceam naveta în timpul facultății, mergeam acasă în Hunedoara și timp de cinci ore pe autobuz bateria telefonului nu rezistă. Am observat însă că autobuzul se tot mișcă, era zgomot și m-am gândit cum aș putea obține energie electrică din toate acestea.

Am întrebat câțiva profesorii dacă se poate și unii au spus că ar fi posibil. Nu exista nici la acea vreme ceva asemănător, dar nici acum nu există. Multă lume mi-a spus că nu am nicio șansă să realizez așa ceva”, a povestit Răzvan Marcuș, pentru jurnaliștii de la transilvaniareporter.ro.

După patru ani de muncă a apărut Arkase, o carcasă care, pe lângă faptul că protejează telefonul de șocuri, are o tehnologie prin care poate transforma și înmagazina într-un acumulator orice tip de energie din jurul telefonului.

„Am pornit de la ideea ceasurilor automate. Am încercat să folosesc magneți pentru a obține energie electrică, dar apoi am renunțat și la varianta aceasta, pentru că mi-am dat seama că nu aveam tehnologia necesară pentru a găuri magneți. Și așa am ajuns să folosesc undele de semnal.

În forma aceasta, bateria se încarcă folosind mișcarea telefonului, semnalul GSM, semnalul WiFi, lumina și temperatura din mediul ambiental. Vom mai lucra pentru a putea obține energie și din sunetul ambiental și practic din orice sursă posibilă.

Toată lumea are semnal 2G sau 3G și nu contează de la ce operator vine, ci cantitatea de radiație. Pentru a folosi și lumina am studiat câteva apariții de la saloane de inventică și am considerat că e util și un astfel de panou foarte subțire. De asemenea, telefonul se încălzește când îl ții în mână sau se încălzește din cauza ambientului în care funcționează.

Orice temperatură mai mare de 0 grade poate fi transformată în energie”, a mai povestit tânărul pentru jurnalistul Radu Hângănuț, de la transilvaniareporter.ro.

Arkase este capabilă să poată obține doar din mișcare și variații de temperatură până la 500 de miliamperi/pe oră, iar un smartphone are nevoie într-o oră, în medie, aproximativ 400 mAh.

Tânărul IT-ist român spun că a investit în ideea sa peste 15.000 de euro, carcasa se va lansa cel mai probabil în toamna acestui an, iar întreaga producție vrea să fie la Cluj sau la Hunedoara. Acum este în căutarea unui investitor

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here