Reprezentanța Comisiei Europene în România a anunțat că peste 10.000 de municipalități din tot spațiul comunitar s-au înscris pe portalul #WiFi4EU pentru a beneficia de programul Uniunii Europene de implementare a rețelelor de Wi-Fi prin care se oferă internet gratuit.
În total, Uniunea Europeană va investi în acest program în jur de 120 de milioane de euro. Pe site-ul dedicat proiectului apar, până acum, și peste 900 de localități din România. Întreaga listă o puteți consulta aici.
Acest program a fost anunțat în 2016 de președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, în discursul său despre „starea Uniunii Europene” și viza distribuirea de „bonuri” în valoarea de 20.000 de euro pentru localități care doresc să facă lucrări de instalarea a internetului wireless.
Ce trebuie să facă autoritățile pentru internet gratuit
Pe site-ul programului, reprezentanții autorităților locale pot găsi o listă cu firmele autorizate să facă lucrările de instalare. Apoi, dacă se ajunge la un acord, companiile se vor adresa cu „bonul” respectiv autorităților europene, pentru a fi plătite.
De asemenea, autoritățile locale trebuie să se angajeze să finanțeze, cel puțin trei ani, mentenanța punctelor de conexiune wireless și costul abonamentului către operatorii care vor furniza internetul.
Tentative de a crește numărul de puncte cu internet gratuit au fost în România. În 2016, fostul deputat PSD Mihai Sturzu propunea ca toate autoritățile publice și restaurantele, terasele și barurile să fie obligate să ofere rețele de internet wireless gratuit în zona clădirilor pe care le dețin și în zonele turistice. De asemenea, o altă măsură legislativă era ca operatorii de telefonie mobilă să fie obligați să ofere minim 500 MB trafic de internet pentru fiecare abonat. Aceste măsuri au fost respinse de parlamentari.
Câți români ar avea nevoie de internet gratuit?
Punctele cu internet gratuit ar putea crește acoperirea în țara noastră. Potrivit unui studiu al Băncii Mondiale, aproximativ 39% din locuitorii României nu au utilizat niciodată internetul.
Însă, România stă foarte bine la un capitol în ceea ce privește internetul. Este în topul țărilor cu cea mai mare viteză la internet. Potrivit celor mai recente măsurători, Ploieștiul este pe locul al treilea în lume din punct de vedere al vitezei de accesare a internetului, după Singapore și Hong-Kong.
La nivel național, după Ploiești, care are o viteză a internetului de 102,35 Mbps, urmează orașul Iași, cu 101,43 Mbps, și Bucureștiul, cu 96,18 Mbps.
În urmă cu două săptămâni, Orange a anunțat că testează viitoarele rețele 5G. În trei shop-uri Organe din țară și în Impact Hub București vor fi viteze de până la 900 Mbps. De asemenea, toți clienții cu smartphone-uri compatibile din 95 de localități vor avea viteze 4G+. Mai exact, este vorba despre o creștere de la 375 Mbps la 500 Mbps.
FOTO: geralt/Pixabay.com