6,45 milioane de dolari daune pentru poze compromițătoare postate online

0
1880
FOTO: janeb13/Pixabay.com
FOTO: janeb13/Pixabay.com

Un bărbat din California a fost condamnat să îi plătească daune în valoare de 6,45 milioane de dolari fostei sale iubite, după ce a postat pe internet mai multe fotografii și clipuri în care aceasta apărea dezbrăcată. Potrivit CNN, este a doua cea mai mare sumă pe care o va plăti o persoană în SUA acuzată că s-ar fi răzbunat pe fosta iubită postând pe internet imagini explicite.

Victima s-a folosit de mai multe legi pentru a-l pedepsi exemplar pe fostul ei iubit. L-a acuzat, printre altele, și că i-a încălcat drepturile de proprietate intelectuală, folosirea unui alt nume pe internet cu intenția de a face rău sau urmărirea și provocarea intenționată de suferință emoțională. Femeia și-a dat în judecată fostul iubit în 2014.

Pentru a elimina de pe mai multe site-uri materialele cu ea, femeia a fost nevoită să își câștige dreptul de „copyright” asupra imaginilor, dar și asupra propriului corp. Acest lucru se întâmplă deorece sunt puține statele care au legi dure pentru astfel de situații, iar site-urile nu pot fi obligate să elimine acele imagini care au fost făcute cu acordul persoanei fotografiate, chiar dacă aceasta nu își dorea ca ele să ajungă publice.

În urma procesului, femeia a primit 450.000 de dolari daune pentru încălcarea drepturilor de autor, 3 milioane de dolari daune morale și alte 3 milioane de dolari ca echivalent al pedepsei fostului iubit.

Astfel de răzbunări sunt frecvente, însă puține victime ajung în instanță. Și în România au fost cazuri asemănătoare. În 2014, un tânăr din Zalău, în vârstă de 25 de ani, a fost condamnat la 3 ani de închisoare cu executare pentru că a distribuit pe internet materiale explicite cu fosta lui iubită. Cei doi au fost împreună timp de patru ani, însă tânăra l-a părăsit.

Apoi, fostul iubit a amenințat-o că dacă nu se împacă va publica imaginile pe internet. Nu a fost de acord, iar tânărul a postat totul pe internet și a trimis mesaje mai multor apropiați să intre pe site-ul respectiv. Decizia a fost luat de Curtea de Apel Cluj, însă în primă instanță, la Judecătoria Zalău, tânărul primise 2 ani și a fost achitat pentru infracțiunea de răspândire de materiale obscene.

În 2016, cazul unei tinere din Italia a provocat dezbateri intense în Uniunea Europeană. Aceasta s-a sinucis după ce o înregistrare video în care apărea în timp ce avea relații intime a fost postată online și s-a viralizat. Imaginile au ajuns pe site-urilor pentru adulți, iar viața tinerei a ajuns un infern. Tânăra a renunțat la serviciu, s-a mutat din orașul în care locuia, și-a schimbat numele, însă coșmarul a continuat.

După o bătălie lungă în justiție a reușit să obțină ștergerea informațiilor din motoarele de căutare, însă judecătorii au decis că trebuie să plătească 20.000 de euro cheltuieli de judecată pentru că ar fi fost de acord să fie filmată. Potrivit presei din Italia, acest ultim „afront” i-ar fi produs un șoc și ar fi împins-o la sinucidere. Mama sa l-a acuzat pe logodnicul ei că încerca să obțină bani din înregistrarea respectivă.

FOTO: janeb13/Pixabay.com

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here