Despărțiri din cauza Facebook-ului evitate cu un „contractul nupțial digital”

0
2267
FOTO: LoboStudioHamburg/Pixabay.com
FOTO: LoboStudioHamburg/Pixabay.com

Psihologii spun că sunt tot mai multe cupluri care ajung la despărțiri din cauza Facebook-ului și a altor relații de socializare. Psihologul Martin Graff, profesor la Universitatea South Wales, spune că e foarte ușor să fii infidel în era modernă. Există despărțiri din cauza Facebook-ului? Există! „Micro-înșelat” se numește comportamentul aflat undeva într-o zonă gri, între interacțiunile prietenoase și infidelitate pe Facebook.

Micro-înșelatul poate fi atunci când partenerul complimentează o persoană de sex opus online des, trimite emoji care sugerează apreciere, salvează un număr de telefon sub nume fals. Mai exact, interesul repetat online pentru o persoană dinafara relației poate constitui micro-înșelat.

Despărțiri din cauza Facebook-ului. Kaspersky propune „contractul prenupțial digital”

Conturile online și dispozitivele conectate joacă un rol din ce în ce mai pronunțat în viețile noastre zilnice și, astfel, devine tot mai dificil pentru utilizatorii care se află într-o relație să definească limitele vieții lor private. Dar ce se întâmplă în cazurile în care se confruntă cu o despărțire?

Conform unei cercetări globale desfășurate de Kaspersky Lab și Toluna, 21% dintre respondenți și-au spionat fostul partener via un cont online la care încă aveau acces, iar atunci când intră în joc și dorința de răzbunare pe un fost, riscurile la care se expun „iubăreții” moderni privind siguranța informațiilor private cresc după o despărțire. La studiu – derulat online în luna ianuarie 2018 – au participat 18 țări, printre care și România.

Intimitatea devine un concept din ce în ce mai fluid într-o lume a granițelor digitale, iar relațiile amoroase nu fac excepție. De exemplu, 70% dintre cupluri își dezvăluie reciproc parolele, amprentele digitale sau codurile PIN pentru dispozitivele personale, iar 26% stochează diverse tipuri de informații private pe dispozitivul partenerului, cum ar fi mesaje intime de la /către acesta (14%), fotografii intime (12%) și materiale video intime de cuplu (11%). Mai mult, utilizatorii păstrează și alte tipuri de informații importante pe conturile și dispozitivele pe care le împart cu partenerul – de exemplu, informații financiare (11%)sau date legate de locul de muncă (11%).

Toate acestea nu reprezintă o problemă atâta vreme cât relația este de actualitate și datele se află pe mâini bune, dar lucrurile se complică în cazul unei despărțiri. Atunci când relația nu mai merge atât de bine, amintirile intime împărtășite pe dispozitivele sau în conturile online nu mai reprezintă o parte naturală a unei relații bazate pe iubire, ci un potențial coșmar privind dreptul la intimitate.

Despărțiri din cauza Facebook-ului. Cum au încercat unii să se răzbune

Dintre utilizatorii care au trecut printr-o despărțire, 12% au făcut publice sau au vrut să facă publice informațiile private ale fostului partener ca o formă de răzbunare, 12% au deteriorat sau au vrut să deterioreze dispozitivul fostului partener, iar 21% și-au spionat ex-partenerul prin intermediul conturilor la care aveau acces. Mai există și potențialul impact financiar, iar 1 din 10 persoane (10%) au recunoscut că au cheltuit online din banii fostului partener.

E interesant de observat că există diferențe notabile între cele două sexe, fiind mai probabil ca bărbații să facă publice informațiile private ale fostului partener ca o formă de răzbunare (17%) față de femei (7%), sau să folosească informațiile foștilor pentru propriul interes (17% vs. 8%). Prin comparație, este mai probabil ca femeile să șteargă atât toate informațiile fostului partener de pe dispozitive (55% vs. 49%), cât și toate fotografiile și materialele video cu acesta (56% vs. 48%).

În schimb, femeile sunt mai predispuse să recurgă la tactici de urmărire, 33% dintre femeirecunoscând că își spionează fostul partener pe rețelele sociale, în comparație cu 28% dintre bărbați.

„Lumea digitală le oferă cuplurilor multe moduri minunate de a se conecta, dar prezintă si riscuri considerabile de securitate în cazurile în care partenerii decid să se despartă,” spuneAndrei Mochola, Head of Consumer Business la Kaspersky Lab. „Din păcate, există un număr mare de persoane care sunt dispuse să profite de informațiile private ale unui fost partener, așa că le recomandăm utilizatorilor să împărtășească cu grijă astfel de informații și să știe cu exactitate unde sunt stocate. Mai mult, există întotdeauna opțiunea unui acord prenupțial digital care să determine „custodia” datelor, înainte de a deveni o problemă de securitate.”

O despărțire nu trebuie să însemne neapărat o creștere a riscurilor la adresa intimității. După un astfel de moment, utilizatorii trebuie să își schimbe întotdeauna parolele conturilor la care au acces foștii parteneri și pot folosi soluții precum Kaspersky Password Manager, care îi ajută să genereze parole puternice și să le păstreze în siguranță.

Mai mult, Kaspersky Total Security are o funcție numită File Shredder care distruge în totalitate fișierele pe care nu doriți să le vadă nimeni, iar mesajele intime de pe dispozitivele cu Android pot fi ascunse cu ajutorul funcției Privacy Protection.

FOTO: LoboStudioHamburg/Pixabay.com

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here