sâmbătă, septembrie 21, 2024
AcasăInternetAtacuri ciberneticeCum îți dai seama că e atacat online contul tău bancar și...

Cum îți dai seama că e atacat online contul tău bancar și cum te protejezi

Numărul de fraude bancare s-au înmulțit în ultimii ani. Potrivit analiștilor de amenințări cibernetice, mai bine de 10% dintre virușii informatici sunt destinați fraudelor bancare. Pentru a evita o situație neplăcută, iată care sunt tipurile de atacuri online, cum le recunoașteți și cum vă puteți proteja:

Tipuri de atacuri și cum le recunoști

Phishing. Este cel mai frecvent folosit pentru a pune mâna pe datele tale personale. Victimele primesc un mail care pretinde că este de la bancă. În mesaj, sub diverse pretexte, sunt cerute informații confidențiale în relația cu instituția bancară. De cele mai multe ori, mesajele par inofensive și te direcționează să accesezi diverse site-uri. De fapt, în background nu faci altceva decât să instalezi un virus.

Pharming. Hackerii atacă un site oficial al băncii şi eşti direcţionat către o adresă de internet creată de ei. De asmenea, o altă medotă este prin intermediul unor viruși pe care îi contactezi prin diverse site-uri nesigure. Acești viruși îți compromit browser-ul, iar în momentul în care scrii adresa băncii te direcționează către o altă pagină a hackerilor, care seamănă cu cea originală, însă care îți va lua toate datele de identificare.

Sfaturi. Cum te protejezi de furturi bancare online

Atenţie la mail. De cele mai multe ori, infractori folosesc inclusiv logo și diverse alte date elemente de identificare ale băncii. Atenția pe ce site-uri intrați și pe ce dați click. Evitați concursurile dubioase care îți promit diverse gadgeturi și alte obiecte gratuite dacă dai click.

Mesajele false pot avea greşeli de ortografie, gramaticale, expresii neobişnuite și conțin link-uri care te trimit către adrese ciudate, care nu au nicio legătură cu respectiva bancă sau companie. Te încurajează să acţionezi rapid pentru a-ţi menţine contul deschis, pentru a actualiza sistemul de securitate sau pentru a da cât mai repede anumite informații. De asemenea, toate spun că vei avea probleme cu contul dacă nu urmezi pașii din mail cât mai repede.

Nu răspune la mesajele care îți cer informații personale. Nu fă click pe link-urile respective, iar dacă ai dubii mai bine suni direct la bancă. Site-urile bancare care cer informații confidențiale conțin la adresa url un „s” (exemplu: „https://www.bancasiguraonlineromania.ro”). Aceste adrese ridică gradul de securitate.

Dacă folosiți un gadget mobil, smartphone sau tabletă, folosiți o conexiune securizată și încercați să evitați rețelele WiFi publice sau pe cele care nu sunt parolate.

Folosiţi un antivirus. Unele sisteme au chiar browsere securizate dedicate prin intermediul cărora îţi poţi face tranzacţiile.

FOTO: Davide Restivo/Flickr (creative commons)

RELATED ARTICLES

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Most Popular

Recent Comments