Un angajat al Institutului Național de Cercetare și Dezvoltare pentru Fizică și Inginerie Nucleară s-a folosit de rețeaua electrică a instituției de la Măgurele pentru a mina criptomaoneda Monero.
Cazul a fost semnalat de Ștefan Tănase, security researcher la compania de software Ixia. Încă nu este clar de cât timp mina angajatul moneda virtuală, însă se estimează că ar fi consumat energie electrică în valoare de 1.000 de euro pe lună.
Nice XMR mining rig at Romania’s National Institute for Physics and Nuclear Engineering! I wonder if EU funds are covering both the electricity and the GPUs – hxxp://194.102.59.[81]:443/ (AS2614) pic.twitter.com/IND6WoJptu
— Stefan Tanase (@stefant) April 24, 2018
Not just power grid connection, the mining rig also had network connectivity. Port forwarding was of course set-up, for the mining stats public interface. Which was publicly accessible from the internet. Via the EU funded project domain name. #facepalm https://t.co/iJnQrzlUAX
— Stefan Tanase (@stefant) April 25, 2018
Monero este o criptomonedă la fel ca Bitcoin. Este pe piață de patru ani și a înregistrat o creștere importantă în ultima perioadă.
Spre deosebire de Bitcoin, al cărei sistem e din ce în ce mai ameninţat de intervenţia autorităţilor şi de investigatorii particulari care urmăresc tranzacţiile în reţea şi dau de urma conturilor bancare folosite pentru a converti bunurile digitale în şi din valute tradiţionale precum dolarul şi euro, Monero implementează un sistem ce presupune o combinaţie de tranzacţii multiple pentru a îngreuna urmărirea originii fondurilor.
Unul dintre cei mai importanți investitori în monede virtuale, Roger Ver, a declarat că a investit cei mai mulți bani în Monero pentru că „la nivel de protocol este foarte, foarte privat și are acest mare avantaj făță de Bitcoin”.
La finalul anului trecut, Bitcoin a ajuns la un nivel record de 20.000 de dolari. În prezent a ajuns la aproximativ 7.000 de dolari.
Însă, într-o analiză Forbes, se spune că Bitcoin ar putea ajunge la mai puțin de 1.000 de dolari. Principalele motive ar putea fi legate de posibilele reglementări din partea autorităților, iar volatilitatea sa i-ar speria pe posibilii investitori.
Nouriel Roubini, economistul care a prezis criza economică din 2008, spunea în februarie că deprecierea accentuată a Bitcoin e semnul că „mama tuturor bulelor” este pe punctul de a se sparge.