Reprezentanții Adidas au prezentat la o conferință științifică de la New York o pereche de pantofi sport confecționată dintr-un material cu 15% mai ușor decât cel folosit în prezent, dar și 100% degradabil.
Este vorba despre fibra biosteel biologic, un material complet natural, spun reprezentanții Adidas, care imită proprietățile pânzei de păianejen. Materialul este dezvoltat de compania germană de biotehnologie AmSilk, potrivit european-biotechnology.com.
Din punct de vedere chimic, pânza de păianjen este compusă din fibroină, alfa-alanină, acid glutamic, albumină și sercină. Oamenii de știință au ajuns la concluzia că este mai puternic decât un fir de oțel de aceeași grosime și mai extensibil decât kevlarul.
Cercetătorii au avut mai multe încercări de a face o fibră care să imite proprietățile pânzei de păianjen.
În 2007, o echipă de oameni de știință japonezi a anunțat că a creat o pereche de șosete confortabile din fire de păianjen.
S-ar fi reușit acest lucru prin modificarea genetică a viermilor de mătase, care ar fi reușit să creeze un fir bun de păianjen, explica, la vremea respectivă, un cercetător de la Universitatea Shinshu, din Japonia.
Pânza obținută de japonezi conținea 10% proteine de păianjen și 90% mătase. Viermii de mătase au fost încrucișați cu păianjeni din specia Nephila edulis.