duminică, noiembrie 24, 2024
AcasăȘtiințăPărţi ale corpului care pot fi „scoase la imprimantă”

Părţi ale corpului care pot fi „scoase la imprimantă”

Tehnologia imprimării 3D, folosită de peste zece ani pentru obiecte, a început să fie aplicată în vederea obţinerii de ţesut biologic. Cele mai importante realizări în acest domeniu sunt imprimarea de părţi ale corpului uman, realizări la care medicina regenerativă lucrează continuu pentru a le perfecţiona. Iată câteva părți ale corpului care pot fi printate:

Urechi. Utilizând imaginea 3D a unei urechi de copil, bioinginerii de la Universitatea Cornell din SUA au creat un mulaj de ureche umană în care au injectat un gel realizat din colagen şi celule vii din urechi de bovine. El a fost apoi incubat şi crescut în laborator timp de mai multe zile. După trei luni urechile au dezvoltat propriul cartilaj în forma mulajului.

Rinichi. O echipă de cercetători de la Institutul de Medicină Regenerativă Wake Forest din SUA a programat o imprimată bio 3D să printeze mai multe tipuri de celule renale (al căror prototip a fost obţinut prin biopsii), construind în acelaşi timp un eşafodaj din material biodegradabil. Produsul a fost apoi incubat. Potrivit cercetătorilor, odată transplantat unui pacient, eşafodajul se topeşte, în timp ce ţesutul renal creşte.

Oase. Specialiştii americani de la Universitatea de Stat din Washington au imprimat un eşafodaj cu ajutorul unei pudre ceramice (oasele umane sunt 70% ceramice) folosind acelaşi timp de imprimantă 3D care produce părţi metalice pentru motoarele electrice. Eşafodajul a fost acoperit, tot de imprimantă, cu un strat de material plastic şi pus ulterior într-un cuptor special, la o temperatură de 1250 de grade Celsius, pentru 120 de minute. Produsul obţinut a fost pus apoi într-o cultură de celule osoase umane. După o zi eşafodajul susţinea celulele umane. Cu ajutorul unui RMN, medicii ar putea printa eşafodaje care să se potrivească oaselor fracturate ale pacienţilor, spun specialiştii, potrivit popsci.com

Grefe de piele. Mai întâi o bio-imprimantă personalizată scanează rana pacientului, apoi o valvă elimină enzima numită trombină şi o alta celule amestecate cu colagen şi fibrinogen. Trombina şi fibrinogenul dau naştere coagulantului numit fibrină. Imprimanta depune apoi un strat de fibroblaste, urmat de un strat de keratinocite (ambele, celule care intră în componenţa pielii). Cercetători de la Institutul Wake Forest au obţinut astfel grefe de piele şi speră ca, pe viitor, ele să poată fi printate direct pe rana pacienţilor şi să fie create imprimante portabile care să fie folosite în caz de război sau dezastre naturale.

FOTO: zhivko/Pixabay.com

RELATED ARTICLES

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Most Popular

Recent Comments