“Ochiul de insectă” revoluționează tehnologia

0
2658
Curvace
Curvace

După ce au analizat modul în care funcționează ochii insectelor, oameni de știință din Elveția, Germania și Franța au proiectat și au construit, în miniatură, primii ochi artificiali curbați, pe deplin funcționali.

Proiectul „Curvace” a primit 2 milioane euro din fonduri UE pentru a dezvolta ochi de „insectă” în miniatură, care au un mare potențial industrial în domeniul roboticii mobile, al îmbrăcămintei inteligente și al aplicațiilor medicale.

Ochiul compus artificial va putea fi utilizat, în viitor, în domenii în care detectarea panoramică a mișcării este primordială, potrivit unui comunicat al Comisiei Europene.

De exemplu, un ochi compus artificial flexibil ar putea fi fixat pe autovehicule pentru detectarea eficientă a obstacolelor, în timpul manevrelor de parcare, pentru ghidarea automată a vehiculelor, pentru detectarea autovehiculelor sau a pietonilor care se apropie prea mult.

De asemenea, ochiul artificial ar putea fi instalat în microvehiculele aeriene în scopul navigării fără coliziuni, în cursul aterizării sau pentru evitarea obstacolelor, cum ar fi în cadrul operațiunilor de salvare.

Datorită fineții și flexibilității lor inerente, acești ochi ar putea fi, de asemenea, integrați în țesături pentru fabricarea hainelor inteligente, cum ar fi pălăriile inteligente, dotate cu sisteme de alertă de coliziune pentru persoanele cu deficiențe de vedere.

În plus, ochii compuși artificiali flexibili ar putea fi fixați pe pereți și pe mobilă în casele inteligente pentru detectarea mișcării. În acest caz vor fi folositori pentru persoanele în vârstă în cazurile asistenței pentru autonomie la domiciliu sau pentru copii, cu un rol de prevenire a accidentelor.

Ochiul compus are caracteristici și funcții similare ochiului de Drosophila melanogaster și de alte artropode.

Ochiul, un obiect cilindric minuscul, cu diametru de 12,8 mm și 1,75 grame, este alcătuit din 630 de „ochi de bază”, denumiți omatidii, dispuși în 42 de coloane cu câte 15 senzori fiecare.

Senzorii au proprietăți optice avansate, cum ar fi un câmp vizual panoramic neîntrerupt de 180°x60°, cu o profunzime mare a câmpului, și se pot adapta la o mare varietate de condiții de luminozitate.

Proiectul a fost finanțat prin intermediul programului FET-Open (Future and Emerging Technologies) al Comisiei Europene. La proiect au colaborat cinci instituții din Elveția, Franța și Germania care au lucrat împreună timp de 45 de luni.

Bugetul întregului proiect este de 2,73 milioane euro, dintre care 2,09 milioane euro provin din fonduri UE.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here