Marina americană a distrus o dronă cu o armă laser

0
1227

O navă de război a marinei americane a testat cu succes o armă laser. În imaginile publicate de marina americană se vede cum o rază laser activată de pe nava USS Portland reușește să doboare o dronă aflată în zbor.

Marina americană nu a spus exact locul în care a avut testul, ci doar că a fost în largul Pacificului, pe data de 16 mai. Nu se cunoaște nici puterea laserului. Există, însă, un studiu realizat în 2018 de un institut de specialitate, care estimează că un astfel de lase ar avea o putere de aproximativ 150 de kilowatti.

„Redefinim războiul pe mare cu această nouă capabilitate”, a spus comandantul navei USS Portland, căpitanul Karrey Sanders, potrivit unui comunicat de presă.

Marina americană a precizat că astfel de arme cu laser ar putea fi folosite împotriva dronelor sau ambarcațiunilor de mici dimensiuni.

Armata americană a mai dezvăluit imagini cu o armă laser și în 2017. Sistemul, aflat în fază de testare atunci, era amplasat pe o navă americană din Golful Persic. Potrivit presei, sistemul valora în jur de 40 de milioane de dolari, avea propriul generator de alimentare, iar o singură tragere avea un cost de aproximativ 1 dolar.

Și anul trecut, aviația militară americană a testat un sistem laser cu care a doborât mai multe rachete lansate dintr-un avion. Sistemul se numește Self-Protect High Energy Laser Demonstrator (SHiELD). Sistemul testat de marina americană folosit pentru protecția împotriva dronelor se numește Optical Dazzling Interdictor (ODIN).

Dacă scopul marinei este să aibă un sistem care să protejeze navele împotriva dronelor și rachetelor, Aviația vrea să monteze armele laser pe avioane pentru a le face invulnerabile împotriva rachetelor sol-aer.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here