Care sunt cele mai perfomante avioane militare de luptă din lume

0
1050
U.S. Air Force F-35A Lightning II FOTO:Wikimedia Commons
U.S. Air Force F-35A Lightning II FOTO:Wikimedia Commons

Clasificarea „cele mai bune” sau „cele mai performante” atunci când vine vorba despre avioane militare de luptă poate varia în funcție de criteriile specifice și de domeniul în care avionul excelează, însă iată care sunt aeronavele care pot fi foarte capabile în teatrele de operațiuni:

F-22 Raptor (SUA). Acest avion de vânătoare invizibil (stealth) este cunoscut pentru manevrabilitatea, performanțele înalt supercruise (abilitatea de a zbura la vitezele supersonice fără postcombustie), și sistemul său avansat de detectare și evitare a amenințărilor.

F-35 Lightning II (SUA). O aeronavă multirol stealth, cu capacități avansate de luptă aer-aer, aer-sol și de supraveghere. Este dezvoltat pentru a servi în Forțele Aeriene, Marinele și Corpul de Infanterie al SUA, precum și în numeroase forțe aeriene străine.

Suhoi Su-57 (Rusia). Cunoscut anterior sub denumirea de PAK FA, Su-57 este un avion de generația a cincea, care aduce capacități avansate de suprimare a semnăturii radar și manevrabilitate înaltă.

Chengdu J-20 (China). Un avion de generația a cincea dezvoltat de China, cunoscut pentru designul său stealth, manevrabilitate și capacități avansate.

Eurofighter Typhoon (European). Acest avion multirol de generația a patra și jumătate este construit de o colaborare internațională între mai multe țări europene și are capacități excelente în lupta aeriană și atac aerian la sol.

Dassault Rafale (Franța). Un alt avion multirol de generația a patra și jumătate, Rafale este cunoscut pentru performanțele sale variate în diferite scenarii operaționale.

Mikoyan MiG-35 (Rusia). Un avion de generația a patra și jumătate, care combină capacitățile de luptă aeriană și aer-sol, având o configurare avansată și moderne sisteme avionice.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here