Înfățișarea strămoșilor poate fi aflată printr-o analiză a ADN-ului

0
2076
FOTO: analogicus/Pixabay.com
FOTO: analogicus/Pixabay.com

Culoarea ochilor și a părului strămoșilor noștri, decedați de sute de ani, poate fi detectată acum prin intermediul unei analize a ADN-ului acestora, spun oamenii de știință polonezi și olandezi.

Noile descoperiri vor ajuta nu doar la detectarea unor caracteristici umane, ci și la identificarea victimelor unor crime. Comparând genomii a sute de persoane, oamenii de știință au identificat 24 de variații genetice legate de culoarea ochilor și a părului, care până de curând erau folosite pentru a determina înfățișarea unor persoane recent-decedate.

Acum însă, o echipă de cercetători din Polonia și Olanda a pus la punct o metodă prin care se poate face același lucru și în cazul celor decedați cu mult mai mult timp în urmă.

„Am reușit să recreăm înfățișarea unor oameni care au murit acum câteva sute de ani”, a declarat Wojciech Branicki, un genetician de la Institutul de Medicină Legală și Universitatea Jagiellonian din Cracovia, Polonia.

De exemplu, echipa de cercetători a aflat că o femeie, care a trăit undeva între secolele XII și XIV și ale cărei rămășițe au fost găsite într-o criptă din apropierea Cracoviei, avea părul blond închis sau castaniu și ochii albastri. „Această metodă poate fi folosită pentru a rezolva controverse de ordin istoric, în cazul cărora nu există fotografii color sau altfel de consemnări”, a mai spus Wojciech Branicki.

Oamenii de știință susțin că noul sistem, numit HirisPlex, poate identifica ochii albaștri sau căprui cu o acuratețe de 94%. În ce privește culoarea părului, rezultate obținute au o precizie de 69.5% pentru blond, 78.5% pentru castaniu, 80% pentru roșcat și 87,5% pentru negru.

FOTO: analogicus/Pixabay.com

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here