Implantarea unui dispozitiv care să stimuleze o anumită regiune cerebrală ar putea reduce tendinţa de a mânca prea mult și ar reprezenta un posibil tratament împotriva obezității, arată un studiu recent al oamenilor de știință americani.
Studiul a fost realizat de cercetătorii de la Universitatea din Pennsylvania pe mai mulți șoareci obezi, iar rezultatele au arătat că procedeul numit DBS (deep brain stimulation – stimulare profundă a creierului), care implică implantarea unui dispozitiv ce transmite impulsuri electrice către anumite zone ale creierului, a redus consumul excesiv de alimente cu un conținu caloric ridicat.
Mai mult, animalele nu au încercat să recupereze numărul scăzut de calorii, consumând mai multă mâncare. După câteva zile de stimulare constantă, dispozitivele au fost oprite, iar şoarecii şi-au reluat vechiul comportament de hrănire.
„Odată replicat în teste clinice pe voluntari umani, DBS s-ar putea deveni rapid un tratament pentru cei care suferă de obezitate, în contextul în care bazele pentru acest tip de tratament au fost deja puse în urma cercetărilor din alte domenii”, a declarat coordonatorul studiului, Casey Halpern, neurochirurg la Şcoala de Medicină Perelman a Universităţii din Pennsylvania.
Dacă DBS ar fi folosit pe oameni, el ar fi pornit în continuu, iar intensitatea impulsurilor electrice ar fi ajustată în funcţie de nevoia fiecărui pacient. Acest tip de tratament ar putea fi o alternativă la riscantele intervenţii chirurgicale bariatrice şi ar putea fi mai eficient decât opţiunile farmaceutice existente, potrivit lui Tracy Bale, profesor de neuroștiințe la Universitatea din Pennsylvania.