Gadegtul care „vede” prin pereți

0
1999

Cercetătorii de la MIT experimentează un sistem numit Wi-Vi, cu ajutorul căruia pot urmări obiecte în mişcare, prin pereţi, folosind un sistem wireless. Wi-Vi poate fi integrat într-un smartphone sau într-un dispozitiv special de mână şi folosit în misiunile de căutare şi salvare, potrivit Dinei Katabi, profesor la MIT, care a dezvoltat Wi-Vi împreună cu un student.

Katabi crede că şi clienţii de telefonie pot folosi acest dispozitiv. Spre exemplu, ai putea vedea cine se ascunde după un perete sau un gard.

Cei doi specialiști lucrează să facă ecranul la o rezoluţie mai mare, astfel încât sistemul să poată arată şi fețe care să fie recunoscute. Wi-Vi funcţionează trimiţând unde radio Wi-Fi printr-o barieră şi măsurând modul în care acestea sunt respinse. Este asemănător cu sonarul sau radarul.

De fiecare dată când semnalul Wi-Fi este reflectat dintr-un obiect, formă acelui obiect afectează semnalul care vine înapoi. Dar când semnalul loveşte un perete cea mai mare parte a semnalului se reflectă şi numai o mică parte din acesta se reflectă de oamenii de dincolo de perete.

Wi-Vi foloseşte două semnale Wi-Fi, unul care este inversul celuilalt. Când unul din semnale loveşte un obiect staţionar, celălalt îl anulează, dar pentru că sunt codate într-un anumit fel acestea nu se anulează şi în cazul obiectelor în mişcare. Acest lucru formează reflexia persoane aflate în mişcare şi o face vizibilă. Aparatul transmite acele reflexii slabe ale unei persoane în timp real.

Avantajul major al acestui aparat, în faţă sonarelor şi a radarelor este costul. „Toate componentele pe care le folosim sunt cele tipice dintr-un dispozitiv Wi-Fi de mâna”, a mai spus Katabi.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here