Dezbatere pe net. Auzi „Yanny” sau „Laurel”? Explicația științifică

0
1925
FOTO: Captură Youtube
FOTO: Captură Youtube

Un clip audio în care se aude un cuvânt a devenit viral pe internet și a născut dezbateri intense. Subiectul este asemănător cu dezbaterea din 2015 în care internauții au fost puși să spună dacă într-o imagine văd o rochie albastră sau roșie.

Clipul a devenit viral pe rețelele de socializare după ce a fost postat mai întâi pe Reddit. Internauții au fost provocați să spună ce aud. Iar părerile au fost împărțite: unii au spus că aud „Yanny”, alții – „Laurel”.

Subiectul a fost tratat și de marile ziare. Profesorul David Alais, de la Universitatea de Psihologie din Sydney, a spus, pentru The Guardian, că mintea jonglează între cele două cuvinte, întrucât creierul nu se poate decide definitiv asupra unei interpretări.

De asemenea, profesorul mai arată că atunci când există cât de puțină ambiguitate, creierul se blochează într-o singură interpretare. „În acest caz, Yanny/Laurel prezintă o ambiguitate pentru că fiecare sunet are un conținut similar de energie”, a mai spus expertul.

Huck McDermott, profesor la Institutul de Bionică din Melbourne, spune că e importantă frecvența dispozitivului pe care ascultăm, însă există și alți factori care influențează percepția. Teoria lui McDermott este că atunci când creierul nu este sigur în privința unui lucru, folosește alte indicii.

„Istoria personală poate, de asemenea, să vă indice o preferință pentru unul sau altul. De exemplu, poate cunoașteți una sau mai multe persoane cu numele de Laurel și pe nimeni Yanny”, spune McDermott.

https://www.youtube.com/watch?v=yDiXQl7grPQ

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here