miercuri, ianuarie 15, 2025
AcasăInternetFacebookCum îți poate folosi un hacker datele și postările de pe Facebook

Cum îți poate folosi un hacker datele și postările de pe Facebook

Un sondaj Kaspersky Lab arată că aproape 30% dintre utilizatorii de rețele sociale fac publice pentru toată lumea din mediul online – nu doar pentru prieteni – postările lor, check-in-urile și alte informații personale.

Acest comportament lasă loc de manevră infractorilor cibernetici pentru a ataca, utilizatorii neștiind la câte persoane pot ajunge informațiile lor personale, potrivit specialiștilor Kaspersky.

În ciuda faptului că trei pătrimi (78%) dintre utilizatorii de Internet dețin un cont pe o rețea de socializare, sondajul a evidențiat o lipsă evidentă de conștientizare a pericolului în rândul acestora. Un respondent din 10 crede că persoanele din afara listei sale de prieteni nu îi pot vedea pagina și postările.

Astfel, există riscul ca informații personale să ajungă pe mâinile unor persoane rău intenționate sau chiar să fie folosite pentru furt de identitate și fraude financiare.

În urma cercetării a rezultat că utilizatorii se pun în pericol atunci când acceptă noi prieteni, un surprinzător procent de 12% dintre ei recunoscând că acceptă pe oricine în lista lor – indiferent dacă este cineva cunoscut sau nu.

O treime (31%) dintre utilizatori sunt și ei de acord să intre în contact cu persoane necunoscute dacă au prieteni în comun, chiar dacă acest lucru i-ar putea expune unui număr și mai mare de persoane necunoscute – inclusiv agenți de publicitate sau infractori cibernetici.

În ceea ce privește încrederea în „prieteni”, un sfert (26%) dintre cei chestionați nu ar ezita să dea click pe un link trimis de un pieten, fără să întrebe ce este sau să ia în calcul posibilitatea ca acel cont să fi fost compromis.

„Utilizatorii rețelelor sociale se joacă cu focul, neavând un comportament prudent în mediul online și, practic, le dau străinilor acces la informații personale. Profilele social media conțin și așa o mulțime de informații – de la zile de naștere la planuri de vacanță, prin urmare infractorii cibernetici nu ar trebui să sape prea adânc pentru a găsi și a profita de informații valoroase sau pentru a fura identitatea cuiva și a o folosi în interes personal.

Acest lucru este chiar mai ușor dacă i-ai acceptat, în mod nechibzuit, ca prieteni”, spune David Emm, Principal Security Researcher la Kaspersky Lab.

Kaspersky Lab le recomandă utilizatorilor de Internet să fie atenți la persoanele cu care se împrietenesc și în care au încredere pe rețelele de socializare, pentru că s-ar putea să nu fie totul așa cum pare. Atunci când au îndoieli, nu ar trebui să accepte o cerere de prietenie sau să dea click pe un link pe care nu îl așteptau.

De asemenea, este esențial ca setările de confidențialitate din conturile de socializare să fie stricte, pentru ca utilizatorii să fie siguri că schimbările de status sunt vizibile numai pentru ei și prietenii lor.

Alături de vigilență, software-ul de securitate ajută la protejarea vieții digitale împotriva unor amenințări, precum și la protejarea vieții private și a identității utilizatorilor. Mai multe recomandări de la Kaspersky Lab cu privire la evitarea pericolelor online găsiți la ACEST LINK.

RELATED ARTICLES

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Most Popular

Recent Comments