Rezultatele unui proiect militar secret care s-a desfășurat în timpul Războiului Rece au fost dezvăluite după 50 de ani. Este vorba despre descoperirea unor plante fosilizate vechi de 1 milion de ani. Acestea au fost păstrate în condiții excepționale în gheața din Groenlanda.
Proiectul militar ultra-secret a fost denumit „Iceworm” și a fost dezvoltat de armata americană în anii 60. Se urmărea construirea unei baze militare care să găzduiască focoase nucleare care să fie în apropierea teritoriului fostei URSS.
Pentru a da impresia că este vorba despre un proiect de știință și nu unul militar, s-a dezvoltat în paralele și un proiect științific de cercetare în zona aratactică. Au fost carotate bucăți de gheață din nord-vestul insulei, iar aceste mostre au fost redescoperite în 2017 și reanalizate.
Mostrele descoperite de Camp Century au fost stocate mai întâi la State University of New York și apoi la Niels Bohr Institute din Copenhaga.
Cercetătorii au descoperit că frunze, ramuri și urme de mușchi din gheață au o vechime de 1 milion de ani. Până acum se credea că actuala calotă glaciară a Groenlandei are aproape 3 milioane de ani, însă aceste mici fragmente ar putea arăta că insula e posibil să fi fost în urmă cu 1 milion de ani fără gheață sau cu un trat mult mai subțire decât în prezent.
Plantele provin din perioada geologică denumită pleistocen când au existat mai multe ere glaciare, iar concentrația de gaze cu efect de seră în atmosferă era mult mai mică decât în prezent.
Descoperirea a fost publicată în Proceedings of the National Academy of Sciences sub titlul „A multimillion-year-old record of Greenland vegetation and glacial history preserved in sediment beneath 1.4 km of ice at Camp Century”.
FOTO: tfrdic/Pixabay.com