Val de fraude pe WhatsApp. Cum recunoști mesajele înșelătoare

0
454
FOTO: Webster2703/Pixabay.com
FOTO: Webster2703/Pixabay.com

Directoratul Național de Securitate Cibernetică atrage atenția că mai multe mesaje în spatele cărora se ascund tentative de fraudă sunt trimise pe WhatsApp. Mai mulți români au primit mesaje în care li se spune că vor primi o donație de 1,9 milioane de euro, iar pentru asta trebuie să urmeze niște pași.

„Desigur, totul este o tentativă destul de clară de a păcăli utilizatorul, o reintepretare oferită celebrei ţepe care datează de la începutul internetului – scrisoarea sosită de la un prinţ nigerian, care oferea un scenariu similar. Atunci, una dintre cele mai vechi scam-uri de pe internet se propaga prin e-mail.

Deşi are un grad de complexitate destul de redus, metoda încă este eficientă în unele cazuri şi atrage în plasă utilizatori creduli. În 2019, CNBC anunţa că o astfel de metodă încă genera câştiguri anuale de peste 700.000 de dolari!”, precizează DNSC într-o postare pe Facebook.

Specialiștii în securitate cibernetică mai spun că se urmărește câștigarea încrederii victimei, apoi i se solicită o sumă de bani în avans, așa zise costuri pentru a se face transferul donației.

“Evitaţi interacţiunea în cazul unor astfel de mesaje nesolicitate şi în sub nicio formă nu oferiţi celor care vă scriu bani ori date personale, date de autentificare sau date de card. Antrenează-te pentru a identifica tenativele de fraudă online: https://sigurantaonline.ro“, recomandă DNSC.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here