Un producător de mașini electrice ar putea deschide o fabrică în România

0
2315
FOTO: Zhidou
FOTO: Zhidou

O companie care produce mașini electrice, din grupul chinez Geely, ar dori să construiască o uzină de automobile eco în Europa. Pe lista scurtă ar fi Slovacia și România.

Știrea vine de la publicația slovacă Hospodarske Noviny, citată de Intellinews.com. Compania este ZhiDou și până acum a lansat mașini electrice de clasă mică. Presa slovacă spune că în România se oferă subvenții mult mai mari pentru mașini electrice, iar țara noastră ar putea fi preferată de chinezi.

Investiția ar urma să fie de 400 de milioane de euro, iar noua uzină ar urma să producă lunar 3.000 de mașini electrice.

În vara anului trecut, în China a fost lansată cea mai ieftină mașină electrică. Este vorba despre Baojun E100, un model produs în uzinele General Motors. Mașina costa inițial 14.000 de dolari, însă a ajuns la 5.300 de dolari după ce au fost oferite mai mult subvenții guvernamentale și locale pentru reducerea emisiilor gazelor de seră.

Anul trecut, prin programul Rabla Plus, destinat achizițiilor în România de mașini ecologice, au fost achiziţionate 467 de autovehicule, dintre care 370 electrice şi 97 hibride.

Cei care vor să cumpere o mașină 100% ecologică vor primi o subvenție de până la 45.000 de lei prin Rabla Plus. Potrivit programului, înscrierile pentru Rabla Plus se pot face până pe 28 septembrie 2018.

Ecotichetul este în valoare de până la 45.000 de lei, însă nu trebuie să reprezinte mai mult de 50% din prețul automobilului.

În Europa, cele mai multe mașini electrice se cumpără în Norvegia. De exemplu, anul trecut au fost înmatriculate 50.000 de mașini electrice. Tot în Europa, cele mai populare sunt Volkswagen e-Golf, Tesla Model S, Nissan Leaf şi Volkswagen e-Up!.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here