Schimbare în Codul Rutier: Șoferii pot folosi telefonul în anumite condiții

0
2811
FOTO: SplitShire/Pixabay.com
FOTO: SplitShire/Pixabay.com

Șoferii pot folosi telefonul mobil în timpul mersului, însă doar dacă aparatul este conectat la un dispozitiv „handsfree”. Legea a fost promulgată de președintele Klaus Iohannis și urmează să fie publicată în Monitorul oficial.

Până la această modificare, șoferilor le era interzisă folosirea telefonului în mers, inclusiv dacă foloseau handsfree.

Potrivit ordonanței guvernului nr. 11/2019, care modifica și completa OUG 195/2002, în timpul conducerii pe drumurile publice a unui vehicul aflat în mişcare, conducătorului acestuia îi este interzisă ţinerea în mână sau folosirea cu mâinile în orice mod a telefonului mobil sau a oricărui dispozitiv mobil prevăzut cu funcţia de înregistrare ori redare text, foto sau video.

Modificare care a fost adoptată vineri de președintele Iohannis precizează că șoferilor „le este interzisă folosirea telefoanelor mobile atunci când aceştia se află în timpul deplasării pe drumurile publice, cu excepţia celor prevăzute cu dispozitive tip mâini libere”.

De asemenea au fost modificate două texte din ordonanţă, în sensul permiterii autobuzelor de a circula, în regim de urgenţă, pe calea de rulare a tramvaiului.

Astfel, potrivit textelor, constituie contravenţii şi se sancţionează cu amenda prevăzută în clasa I de sancţiuni “nerespectarea obligaţiei conducătorului de vehicul, cu excepţia conducătorului de autovehicul destinat transportului public de persoane prin servicii regulate, de a lăsa liber tramvaiul la apropierea acestuia, când drumul are o singură bandă”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here