Mașini electrice. Țara europeană în care jumătate din mașinile noi vândute sunt eco

0
1721
Tesla Model 3, una dintre cele mai așteptate mașini electrice
Tesla Model 3, una dintre cele mai așteptate mașini electrice

În 2017, 52% din autovehiculele noi vândute au fost mașini electrice sau hibride în Norvegia. Țara nordică este în fața tuturor statelor din Europa în ceea ce privește ponderea mașinilor eco în parcul auto.

Acest lucru se datorează în special faptului că sunt subvenții generoase. Pe următoarele locuri în topul țărilor în care s-au vândut cele mai multe electrice se numără Franța, Germania, Marea Britanie și Olanda.

Cele mai multe mașini electrice vândute în Norvegia au fost Volkswagen Golf, BMW i3, Toyota Rav4 și Tesla Model X. Mai mult, Norvegia și-a propus care în 2025 să interzică vânzarea mașinilor pe benzină și diesel. În total, anual, în această țară se vând aproximativ 150.000 de mașini.

Mai trebuie precizat și că în Oslo a început încă din 2008 crearea unei infrastructuri pentru mașinile electrice. În ceea ce privește subvențiile, sunt mașini electrice care costă și cu până la 15.000 de euro mai puțin.

De asemenea, cei care cumpără mașini electrice mai beneficiază și de alte gratuități, precum scutirea de taxe la parcare în centrul orașului, la intrarea pe autostrăzi și au dreptul să meargă pe banda de autobuz. Economiile pot ajunge și până la 8.000 de euro anual.

Mașini electrice așteptate de la Volkswagen

Recent, Volkswagen a organizat un eveniment dedicat furnizorilor săi și le-a prezentat brandul ID, care va apărea pe piață începând cu 2020.

„Primul vehicul construit pe platforma electrică modulară MEB va fi Volkswagen ID, care va intra în producție la fabrica din Zwickau de la sfârșitul lui 2019”, a anunțat Volkswagen.

De altfel, în următorii cinci ani, grupul Volkswagen vrea să lanseze nu mai puțin de 32 de modele noi pe baza platformei MEB.

Mașini electrice de la Tesla

Cel mai așteptat model electric de la Tesla este Model 3. Va fi cel mai ieftin autovehicol produs de compania americană condusă de Elon Musk.

Musk spune despre Tesla Model 3 că are o autonomie de 344 de kilometri, ajunge la 96 de kilometri pe oră în 5,6 secunde, iar portbagajul are o capacitate de 400 de litri.

Potrivit Greatnews.ro, tesla Model 3 va avea prețuri cuprinse între 30.800 și 35.200 de euro. Diferența de 5.000 de euro este dată de funcția Autopilot. Prețul este unul foarte atractiv, având în vedere că un Tesla Model S costă în Europa peste 68.000 de euro.

Alte mașini electrice așteptate

Vor mai fi și alți producători importanți care vor lansa modele de mașini electrice care ar putea revoluționa piața auto. Se așteaptă ca Nissan Leaf 2.0 să aibă o autonomie de peste 320 de kilometri. Această mașină a japonezilor ar putea fi prezentată anul acesta.

Despre Jaguar I-Pace se spune că ar urma să aibă o baterie de 90 kW și o putere de 400 de cai.

Porsche Mission E va avea o putere estimată la 600 CP și va accelera de la 0 la 97 km/h în 3,5 secunde. Însă cea mai importantă este tehnologia de încărcare, care, potrivit celor de la Porsche va permite alimentarea a 80% din baterie în doar 15 minute.

Și Ford ar urma să lanseze un SUV electric. Ar urma să aibă o autonomie de peste 480 de kilometri și ar putea semăna ca design cu modelul Escape.

Mașini electrice vândute în România

Vânzările de autovehicule ecologice, hibride și electrice 100% noi au crescut în primele 11 luni ale anului trecut cu 125,8% față de aceeași perioadă din 2016. Potrivit Asociației Producătorilor și Importatorilor de Autoturisme (APIA), s-au vândut 2.356 de unități.

În clasamentul celor mai comercializate mărci auto electrice 100%, în primele 11 luni din 2017, primul loc a fost ocupat de BMW, cu 131 de unităţi, urmat de Mercedes-Benz (60 de exemplare), Volkswagen (52), Renault (51), Mitsubishi (26), Audi (14), Porsche (11), Volvo (9) şi Kia (7)

Totodată, cele mai multe maşini hibride vândute în România, din ianuarie până în noiembrie, au fost înregistrate de Toyota (1.771 de unităţi), iar clasamentul continuă cu: Lexus (140 de exemplare), Kia (22) şi Mercedes-Benz (două unităţi).

Creșterea vânzărilor de mașini electrice este influențată și de programul „Rabla Plus”. Pentru o mașină electrică 100% se acordă un tichet de până la 10.000 de euro, iar pentru cele hibride până la 4.500 de euro.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here