Explicația științifică pentru care se încrețește pielea în apă

0
2602
FOTO: IsaacFryxelius/Pixabay.com
FOTO: IsaacFryxelius/Pixabay.com

Oamenii de știință din Marea Britanie explică apariția pielii încrețite de la nivelul mânilor, după un contant îndelungat cu apa, printr-o evoluție a corpului uman dată de o necesitate practică.

Mai exact, cercetătorii de la Universitatea Newcastle asociază această reacție a corpului cu faptul că obiectele umede sunt mai ușor de apucat cu ajutorul degetelor încrețite. Cu alte cuvinte, ei sugerează că este posibil ca strămoșii noștri să fi dezvoltat această caracteristică în condițiile în care își procurau hrana din medii umede sau din ape curgătoare.

Pentru mult timp s-a presupus că încrețiturile de la nivelul degetelor sunt rezultatul faptului că pielea se umflă în apă, însă investigațiile recente au arătat că ele sunt cauzate de fapt de contractarea vaselor de sânge la contactul cu apa, reacție care la rândul său este un răspuns controlat de sistemul nervos. Acest lucru i-a determinat pe oamenii de știință să creadă că există o justificare mai complexă a încrețiturilor.

„Dacă sistemul nervos controlează în mod activ acest comportament în anumite condiții, nu este atât de greu de crezut faptul că este posibil ca el să aibă o funcție selectată de evoluție. Iar evoluția nu ar fi selectat-o dacă nu ar fi oferit vreun tip de avantaj”, a declarat Tom Smulders, specialist în comportament și evoluție al Universității Newcastle.

Cercetătorii au testat prima predicție a acestei ipoteze și anume că pielea încrețită ajută la apucarea obiectelor umede. Predicția s-a adeverit, acest lucru fiind demonstrat cu ajutorul mai multor teste. Experimentele au fost detaliate în publicația științifică „Royal Society journal Biology Letters”. Acum oamenii de știință vor să cercereze mai amănunțit ce se întâmplă exact la interfața dintre obiecte și degete.

FOTO: IsaacFryxelius/Pixabay.com

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here