Un test de salivă ar putea spune în câteva minute dacă ai coronavirus

0
1174
FOTO: Belova59/Pixabay.com
FOTO: Belova59/Pixabay.com

O echipă de cercetători italieni de la Universitatea Insubria din Varese, nordul Italiei, anunță că a dezvoltat un test rapid de salivă care spune în câteva minute dacă cineva este infectat cu coronavirus, potrivit Rai News.

Oamenii de știință spun că funcționează ca un test de sarcină, se pun câteva picături de salivă diluată cu o soluție specială pe o bandă mică de hârtie absorbantă. Rezultatul vine între 3 și 6 minute. Mai exact, dacă se formează o liniuță persoana este negativă, iar dacă se formează două atunci este pozitivă.

Experimentul a fost făcut în laboratorul de Microbiologie de la Spitalul Circolo di Varese. Timp de două săptămâni au fost examinate probe de salivă a 137 de subiecți participanți la studiu. Fiecare probă de salivă a fost evaluată și cu testul molecular, pentru a se stabili dacă rezultatele sunt la fel.

„Testul rapid este simplu și sigur de utilizat și permite realizarea unui screening rapid al populației. Scopul este identificarea subiecților pozitivi la coronavirus, în special purtătorii asimptomatici ai virusului, care trebuie trimiși ulterior să efectueze testele de referință care, pe baza metodelor moleculare, necesită un laborator cu timp de prelucrare mai lung”, a explicat Lorenzo Azzi, cercetător de stomatologie, creatorul testului împreună cu profesorul de biochimie Mauro Fasano.

Profesorul a mai precizat că din datele colectate, „sensibilitatea testului a fost ridicată, cu spațiu de îmbunătățire prevăzut deja pentru prototiparea industrială. Această trecere de la studierea până la realizarea unui proiect în favoarea comunității dă o valoare deosebită activității de cercetare științifică”.

Universitatea care a dezvoltat acest test a încheiat un acord cu NatrixLab din Reggio Emilia, firmă care ar putea produce dispozitivele.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here