Un robot vorbitor, trimis în spațiu de japonezi

0
1452

Kirobo, un mic robot android, foarte vorbăreț și agil, a decolar din sudul Japoniei, la bordul unei rachete nipone, pentru a ajunge pe Stația Spațială Internațională. Acolo, el ține companie unui astronaut japonez.

„Poate să pară un pas mic, dar va fi un pas mare pentru un robot”, a spus Kirobo în timpul prezentării sale în fața publicului.

Conceput de specialistul în robotică Tomotaka Takahashi, roboțelul a fost creat de cercetători de la Universitatea din Tokyo și de la Agenția japoneză de explorare spațială (JAXA). Kirobo, care are 34 de centimetri înălțime, va trebui să întrețină conversații naturale în japoneză cu astronautul nipon Koichi Wakata, care a ajuns pe Stația Spațială Internațională.

Japonia are la bordul SSI un laborator numit Kibo, unde au loc diferite experimente. Robotul știe să meargă, să recunoască fețele și să înregistreze imagini. El a trecut prin numeroase teste care i-au evaluat capacitatea de a vorbi și de a se mișca în condiții de microgravitație.

Kirobo este inspirat din „Roboțelul Astro” (numit și „Băiețelul Astro”), un personaj din benzile desenate japoneze, creat de artistul Osamu Tezuka.

Un roboțel identic, numit Mirata, va rămâne pe Pământ pentru a servi drept model de comparație în cazul în care cercetătorii vor bănui producerea unor anomalii la roboțelul Kirobo.

Obiectivul acestui proiect este de a studia în ce măsură un robot de companie poate să le ofere sprijin moral persoanelor care trăiesc izolate perioade lungi de timp.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here