Un „nas” electronic poate „mirosi” coronavirusul

0
1074
FOTO: Koniku/The Index Project
FOTO: Koniku/The Index Project

Compania Airbus are în plan testarea unui „nas electronic”, un dispozitiv care ar putea fi capabil să identifice pericole biologice. Potrivit echipei care a lucrat la dezvoltarea acestui gadget, aparatul ar putea descoperi inclusiv infecția cu coronavirus sau bombe.

Airbus a lucrat la acest proiect împreună cu echipa de cercetare Koniju din California, specializată în construirea de microproceasore din celule biologice.

Cele două companii au făcut cercetări în domeniul biotehnologiei pentru a dezvolta un aparat care să identifice și să localizeze substanțe chimice sau explozive la bordul aeronavelor sau în aeroporturi.

Cum ar funcționa în cazul actualei pandemii? „Majoritatea infecțiilor și bolilor cauzează mici modificări în componența respirației și transpirației și produce mirosuri distincte”, a explicat fondatorul și CEO-ul Koniku, Osh Agabi.

În momentul în care aceste „nasuri” electronice „miros” molecule pe care au fost programate să le detecteze, declanșează o alarmă. Koniku anunță că a reușit să programeze ADN-ul celulelor care formează receptorii aparatului să reacționeze la compuși chimici din respirație sau transpirația persoanelor infectate și a permite astfel detectearea rapidă a unui purtător de COVID-19.

Osh Agabi spune că în contextul în care pot fi detectate mai multe tipuri de mirosuri, cu siguranță poate fi identificată și prezența unor infecții. De asemenea, acesta a mai adăugat că dispozitivul a fost folosit cu suscces în dedectarea gripei H1N1 în respirație.

„Este o soluție contactless. Atunci când în cele din urmă vor fi redeschide aeroporturile, acestea vor fi nevoite să implementeze noi procese și măsuri de securitate pentru a depista pasagerii care poartă virusului. De aceea ne extindem parteneriatul cu Airbus”, a declarat Osh Agabi.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here