Un meteorit căzut pe Pământ ar putea conține „cărămizile vieții”

0
2531
FOTO: Center for Meteorite Studies/Arizona State University
FOTO: Center for Meteorite Studies/Arizona State University

Un meteorit poros, care a căzut în Costa Rica pe 23 aprilie 2019 ar putea conține în interior „cărămizile vieții”, adică mai mult substanțe organice considerate de oamenii de știință necesare pentru apariția vieții, potrivit revistei Live Science, citate de Agerpres.

De dimensiunea unei maşini de spălat, meteoritul s-a dezintegrat la intrarea în atmosferă. Localnicii au găsit fragmente din acest meteorit împrăştiate în regiunea dintre două sate, La Palmera şi Aguas Zarcas.

Deşi meteoriţii cad zilnic pe Pământ, aceste fragmente indică faptul că acest meteorit a fost unul special: asteroidul din care provine reprezintă o “fosilă vie” a începuturilor Sistemului Solar, fiind format din praful şi gazele din compoziţia nebuloasei din care avea să se nască Soarele şi Sistemul Solar. Aceste ingrediente, la rândul lor, sunt şi mai vechi, fiind formate în furnalul unor stele care s-au stins cu mult înainte ca Soarele să se aprindă.

Asteroizii care s-au format în acele momente de naştere a Sistemului Solar fac parte dintr-o clasă denumită condrite carbonice, fiind foarte bogaţi în carbon.

Meteoritul care a căzut în Costa Rica conţine compuşi complecşi ai carbonului, probabil chiar şi aminoacizi (din care se formează proteine şi chiar molecule ADN) dar şi alte substanţe complexe care pot îndeplini roluri importante în apariţia vieţii.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here