Telefoanele cu Android sunt cele mai atacate de viruși

0
1607

O analiză asupra amenințărilor referitoare la terminale mobile arată că patru din cinci terminale mobile active în piață rulează pe Android, iar 99% dintre amenințările informatice care vizează mobile țintesc acest sistem de operare, conform datelor din piață centralizate de Centrul pentru Studii de Justiție și Securitate (CJS).

Amenințări informatice precum AndroRAT și Dendroid permit controlarea dispozitivelor infectate de la distanță fără ca posesorii terminalelor să cunoască acest lucru, permițând desfășurarea de operațiuni precum trimiterea de date cu caracter sensibil, mesaje sau inițiererea de apeluri.

În general, acestea se instalează prin intermediul celor 1,3 milioane de aplicații disponibile în piață, procurate în special din magazine neoficiale.

Reprezentanții Centrului pentru Studii de Justiție și Securitate (CJS), în parteneriat cu Bitdefender și Centrul de Răspuns la Incidente de Securitate Cibernetică (CERT-RO) au organizat la jumătatea lunii noiembrie un workshop destinat acumulării de cunoștințe legate de amenințările informatice care vizează terminale mobile, unde au participat reprezentanți ai Serviciului de Combatere a Criminalităţii Informaticedin cadrul Inspectoratului General al Poliției Române, Direcției Naționale Anticorupție și Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism (DIICOT).

„Scopul trainingului este acela de a crea și consolida o comunitate de specialiști care să faciliteze dialogul și schimbul de experiență în materie de combatere a criminalității informatice.

Pentru a analiza și contracara un fenomen de acest tip este nevoie de o cooperare reală între instituțiile publice și mediul privat. Susținem pe deplin toate eforturile de a preveni și combate amenințările informatice”, a declarat Alexandru Dena, președintele CJS.

Workshop-ul a cuprins o prezentare generală despre peisajul amenințărilor existente pe sistemul de operare Android și două module practice. La nivel general, cel puțin 350.000 de mostre unice de malware au fost trimise zilnic pe piață în anul precedent, în creștere cu 24% față de anul 2013. Circa 60% dintre amenințări țintesc companii mici și mijlocii, pe fondul unei alocări reduse sau inexistente a bugetelor pentru securitate informatică.

Centrul pentru studii de Justiție și Securitate este o organizație neguvernamentală non-profit al cărei scop este de a facilita dialogul informat, cooperarea internațională și schimbul de experiență în cadrul comunității de experți în domeniile justiției și securității din Europa, acționând ca o interfață între instituții publice, societatea civilă și decidenți.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here