Tehnologia care îți încarcă telefonul când îi atingi ecranul

0
2385

O echipă de cercetători chinezi a prezentat un material transparent, care se poate atașa pe touchscreen și poate genera electricitate de câte ori îl atingi cu degetul, în timpul folosirii.

Specialiștii de la Universitatea Lanzhou, din China, spun că sistemul lor transformă energia mecanică în energie electrică și îți încarcă bateria smartphone-ului.

Cauciul siliconic transparent, denumit PDMS, are circuite electrice cu grosime de doar 700 de nanometri, realizate din titanat zirconat de plumb. Acestea sunt de 140 de ori mai subțiri decât un fir de păr.

Sistemul este simplu – de câte ori sunt îndoite prin simpla apăsare a ecranului, nanocircuitele, așezate sub forma unor coloane, generează electricitate. Mai exact, este vorba despre sistemul piezoelectricității cunoscută încă din 1880.

Fizicienii Jaques și Pierre Curie au observat, la sfârșitul secolului XIX, că aplicarea de presiune asupra unui cristal de cuarț rezultă în apariția unei sarcini electrice în respectivul cristal.

Nanocircuitele sunt destul de greu vizibile de ochiul liber, chiar dacă ții materialul respectiv chiar și foarte aproape de ochi. I-ar putea împiedica pe curioși să se uite în telefonul tău, întrucât, într-un anumit unchi nanocircuitele interferează cu lumina, iar de pe ecran nu se poate descifra nimic.

O simplă atingere a acestui material aplicat pe ecranul telefonului ar produce un curent electric de 0,8 nanoamperi. Nu e o energie foarte mare, însă poate fi un pas important, iar tehnologia poate fi îmbunătățită.

FOTO: Japanexperterna.se/ Flickr (creative commons)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here