Studiu. Cine oferă cele mai bune viteze la internet fix și pe mobil

0
1418

Autoritatea Naţională pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM) a prezentat un studiu cu privire la vitezele de internet oferite de operatorii din România.

În ceea ce privește internetul fix, RCS&RDS este lider detașat anul trecut, cu o viteză medie de download de 101,3 Megabiți pe secundă (Mbps) și o viteză medie de upload de 103,3 Mbps, arată măsurătorile oficiale realizate de ANCOM. RCS&RDS este și lider pe piața de internet fix, cu peste 2 milioane de abonați.

Pe următorul loc se află firma de cablu a Telekom România, NextGen Communications, care a furnizat o viteză medie de download de 61,6 Megabiți pe secundă (Mbps) și o viteză medie de upload de 75,54 Mbps.

Pe al treilea loc după măsurătorile ANCOM a fost UPC România, care a furnizat anul trecut o viteză medie de download de 59,6 Megabiți pe secundă (Mbps), dar o viteză medie de upload de 12,6 Mbps sub performanța Telekom România.

Pe locul 4 s-a situat Digital Cable Systems (AKTA), cu o viteză medie de download de 48,3 Megabiți pe secundă (Mbps) și o viteză medie de upload de 57,9 Mbps.

fix

Topul vitezelor medii la internet pe mobil

În ceea ce privește vitezele de internet mobil, lider a fost în 2015 Orange. Vitezele medii de download au fost de 43,72 Mbps, iar vitezele medii de upload au fost de 17,63 Mbps în afara clădirilor (outdoor).

Pe locul 2 a fost Vodafone cu viteze medii de download de 33,03 Mbps și cu viteze medii de upload de 15,49 Mbps în afara clădirilor (outdoor).

Telekom Mobile a fost pe locul al treilea. Au avut viteze medii de download de 14,11 Mbps și viteze medii de upload de 6,97 Mbps în afara clădirilor (outdoor).

Pe locul al patrulea a fost RCS&RDS cu viteze medii de download de 3,43 Mbps și viteze medii de upload de 0,46 Mbps în afara clădirilor (outdoor).

Statisticile pentru internet fix şi mobil în anul 2015 au fost generate de Netograf.ro pe baza unui număr de peste 170.000 de teste efectuate de utilizatori, dintre care aproximativ 135.000 au fost validate şi utilizate în procesul de generare a statisticilor oficiale.

mobil

Aplicaţia testează calitatea conexiunii între echipamentul terminal al utilizatorului final şi un server de test amplasat într-un nod de tip internet interexchange. Măsurătorile indică o valoare a parametrilor aproape de experienţă reală a utilizatorului în accesarea internetului, deoarece calea măsurată include toată reţeaua furnizorului, precum şi, în cazul furnizorilor de talie mică, alte reţele interconectate cu reţeaua proprie.

Netograf.ro este aplicaţia de monitorizare şi evaluare a calităţii serviciului de acces la internet dezvoltată de ANCOM pentru a le oferi utilizatorilor din România un instrument independent (nu depinde de serverele puse la dispoziţie de furnizori şi/sau de amplasarea acestora), obiectiv (prezintă calitatea serviciului de acces la internet aşa cum este ea experimentată de utilizator, această măsurându-se în raport cu un punct unic pentru toţi utilizatorii de servicii de acces la internet din România) şi accesibil gratuit.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here