Sony a prezentat noua consolă PlayStation 5. Povestea inventatorului care a fost la un pas să fie dat afară

0
2008
Noua consolă Sony Playstation 5
Noua consolă Sony Playstation 5

Sony a dat primele informații despre consola PlayStation 5 și a prezentat mai multe imagini. Consola urmează să fie lansată pe piață în ultimele luni ale anului. PlayStation 5 ar fi trebuit să se lanseze săptămâna trecută, însă evenimentul a fost amânat din respect pentru protestele care au loc în această perioadă în SUA pentru drepturile oamenilor de culoare.

Printre altele, Sony PlayStation 5 va avea controlere mult mai moderne, iar timpul de încărcare al jocurilor va fi mai scurt. Reprezentanții Sony au dat și câteva exemple de jocuri care vor fi pe noua consola: Spider Man: Miles Morales, Horizon: Forbidden West, Resident Evil 8 sau Grand Theft Auto 5.

Prima consolă PlayStation a fost lansat în 1994, în Japonia. A cunoscut un succes uriaș la nivel mondial, după ce s-au vândut peste 100 de milioane de console. Au urmat PlayStation 2 (2000), 3 (2006) și 4 (2013).

Inventatorul PlayStation este Ken Kutaragi, care acum este CEO Sony Computer Entertainment. A fost pasionat de tehnologie încă din copilărie. După școală, prefera să lucreze alături de părinții săi la un mic birou de printări din Tokyo. A absolvit studiile Universității de Electro-Comunicații din Tokyo în anii `70. Imediat s-a angajat la Sony, unde și-a câștigat în scurt timp renumele de inginer care reușește să găsească soluții ingenioase la diverse probleme.

De asemenea, îi plăcea să se implice în tot felul de proiecte de inovație în cadrul companiei. Printre altele, Kutaragi este unul dintre membrii echipelor care au lucrat la dezvoltarea ecranelor LCD sau a camerelor digitale. Spre sfârșitul anilor `80, în timp ce se uita la fata sa cum se juca pe un Famicom, o consolă dezvoltată de Nitendo, și-a dat seama de potențialul pe care îl au jocurile video.

În acei ani, șefii executiv ai Sony nu erau interesați de zona jocurilor video și aveau chiar o atitudine ostilă pentru orice proiect în cadrul companiei care ar fi avut legătură cu această zonă. În secret, Kutaragi a început să lucreze la un chip audio la cererea celor de la Nitendo, pentru consola lor. Când au aflat, șefii săi s-au înfuriat, însă nu și CEO-ul Norio Ohga, care i-a permis lui Ken Kutaragi să finalizeze proiectul și să-și păstreze job-ul la Sony.

După câțiva ani, Kutaragi reușește să-l convingă pe Norio Ohga să construiască două device-uri branduite Sony care că să poată citi cartele de jocuri Nitendo, dar și proprii. Întreaga muncă a început să se contureze în primul PlayStation. Consola ar fi trebuit să ruleze și jocuri Nitendo, însă din cauza unor neînțelegeri legate de licențe, înțelegere a căzut.

Kutaragi a continuat să lucreze la proiectul consolei în cadrul Sony. Aceasta a povestit că și-a petrecut multe nopți în laboratoarele Sony pentru că proiectul și munca la acest device i s-au părut „foarte interesante”. Nici măcar în momentul lansării primului PlayStation, șefii executivi ai Sony nu au crezut că e o idee bună și nu au văzut cu ochi buni decizia CEO-ului Ohga de a susține proiectului lui Kutaragi. A urmat un succes uriaș care continuă și în zilele noastre.

Ken Kutaragi, inventatorul PlayStation FOTO: Wikimedia Commons

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here