Primul oraș din România în care vor circula autobuze electrice cu Wi-Fi

0
1725
FOTO: solarisbus.com
FOTO: solarisbus.com

Firma poloneză Solaris va trimite primele 11 autobuze electrice, la sfârșitul lunii aprilie, către Cluj. Astfel, Cluj-Napoca va deveni primul din România pe străzile căruia vor circula autobuze electrice, dotate cu Wi-Fi. Aproximativ 500.000 de euro va costa un autobuz electric, iar fondurile pentru primele unități au fost obținute de la Guvernul Elveției.

Următoarele mașini ecologice pentru transportul în comun din Cluj-Napoca vor fi cumpărate cu fonduri europene și locale. Autobuzele vor avea o autonomie de 105 kilometri la o încărcare completă a bateriilor. De asemenea, au o garanție de 5 ani, iar costurile de mentenanță și piesele de schimb vor fi suportate de compania producătoare.

Autobuzele vor putea fi încărcate în 13 stații lente și rapide: o încărcare lentă va dura 6 ore, iar cea rapidă doar 10 minute.

„Am semnat acordul cadru privind achiziţionarea a 30 de autobuze electrice. Primele 11 autobuze electrice vor fi livrate, potrivit contractului, în maxim 9 luni de la semnarea contractului subsecvent (cel târziu martie 2018). Banii pentru aceste 11 autobuze provin din fonduri elveţiene (85%) şi buget local (15%).

Următoarele 19 autobuze urmează să fie achiziţionate din fonduri locale şi europene. Autobuzele au o capacitate de 78 de locuri, dotate cu wi-fi, camere video, aer condiţionat şi platformă joasă pentru persoane cu dizabilităţi”, spunea primarul Clujului, Emil Boc, în iulie 2017, după cum relata monitorulcj.ro.

Joia trecută, în şedinţa extraordinară de Consiliu Local s-a votat un proiect privind aprobarea studiului de oportunitate pentru înnoirea flotei de transport prin achiziționarea mijloacelor de transport public – autobuze electrice.

„Prin dezvoltarea unui sistem de transport public de călători atractiv şi eficient, prin modernizarea/extinderea unei reţele coerente de piste pentru biciclete, dar şi prin modernizarea unor spaţii pietonale se pot asigura condiţiile pentru realizarea unui transfer sustenabil al unei părţi din cota transportului privat cu autoturisme, în creştere în România, către transportul public şi către utilizarea bicicletei.

Achiziţia noilor autobuze electrice va contribui la scăderea emisiilor de dioxid de carbon provenite din transportul rutier şi va avea un impact pozitiv direct asupra poluării în municipiul Cluj-Napoca. Proiectul vizează ca rezultat creşterea numărul de pasageri ai transportului în comun în detrimentul mijloacelor de transport poluante, eficientizarea transportului de suprafaţă, creşterea atractivităţii oraşului ca destinaţie turistică, reducerea impactului negative asupra mediului”, se arată în documentul citat.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here