Primul miliardar român care face afaceri cu roboți. L-a depășit pe Țiriac

0
2680

Daniel Dines ar putea fi declarat cel mai bogat român. Este unul dintre creatorii UiPath, o platformă de software specializată în Enterprise Robotic Process Automation (RPA).  Este vorba despre prima companie de tehnologie a cărei valoare a depășit 1 miliard de dolari.

Într-un interviu acordat ediției americane Forbes, Daniel Dines este ilustrat ca fiind miliardarul care schimbă fața industriei din care face parte, scriu jurnaliștii de la ediția românească a revistei economice.

UiPath creează roboți care efectuează diverse sarcini repetitive. De exemplu, pot extrage numere din PDF-uri și să le transpună în software-uri de contabilitate sau să proceseze cereri de asigurare. Practic, face sarcini repetitive pe care le fac acum oameni din sistemul bancar sau operatorii de telefonie mobilă.

Grupul bancar japonez Sumitomo Mitsui, client UiPath spune că prin această colaborare reduce munca repetitivă, s-a îmbunătățit acuratețea activităților și vor economisi aproape 500 de milioane de dolari până în 2020.

La soluțiile UiPath au mai apelat și companii precum Toyota sau Walmart. Compania este evaluată la 7 miliarde de dolari, iar Daniel Dines deține 20% din companie, fiind primul miliardar din lume care a obținut venituri din aceste activități.

Dines este originar din Onești și are 47 de ani. A început să învețe singur programare la mijlocul anilor `90. A împrumutat de la bibliotecă un manual de C++ și a folosit computerul unui prieten în timp ce acesta dormea. În 2001 a avut o ofertă de la Microsoft și s-a mutat la Seatle, unde a lucrat ca programator timp de cinci ani.

În 2005 s-a întors în București și a pus bazele unei companii de outsourcing în domeniul tehnologiei. Câțiva ani mai târziu, alături de Marius Tîrcă, care astăzi este CTO al companiei, fondează UiPath.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here