Povestea primului clip încărcat pe Youtube

0
1091
FOTO: Captură Youtube
FOTO: Captură Youtube

Jawed Karim este un nume mai puțin cunoscut. Pe 23 aprilie 2005 încărca primul clip de pe Youtube. În cei 15 ani de existență, clipul utilizatorului „Jawed”, „Me at the Zoo”, o secvență de 18 secunde, a făcut 90 de milioane de vizualizări.

E adevărat, nu se poate compara cu vizualizările pe care le-au adunat clipuri precum melodia „Despacito” (peste 6,73 miliarde de vizualizări), „Baby Shark Dance” (peste 5 miliarde) sau „Shape of You” al lui Ed Sheeran (peste 4,7 miliarde).

Cei trei creatori ai Youtube sunt Chad Hurley Steve Chen și Jawed Karim și au lucrat înainte la „construcția” PayPal. Au făcut parte din echipa care s-a ocupat de securizarea sistemului.

Youtube a cunoscut un succes uriaș, iar în octombrie 2006, gigantul american Google cumpăra platforma de la cei care au creat-o pentru o sumă de 1,65 miliarde de dolari.

Jawed Karim, care are acum 40 de ani, încasa atunci 140 de milioane de dolari din suma pe care a dat-o Google, pentru că el studia la Stanford și s-a implicat mai puțin în afacere decât asociații săi.

Însă, spiritul inovativ al lui Karim nu s-a oprit aici. În 2008 a creat Youniversity Ventures împreună cu doi investitori de la PayPal, Kevin Hartz și Ketih Rabois. Proiectul oferea fonduri pentru susținerea unor start-up-uri.

În vara aceluiași an, unul dintre proiectele susținute de societatea lui Karim aparținea lui Brian Chesky, Joe Vebbia și Nathan Blecarczyk. Este vorba despre o sumă de 30.000 de dolari pentru dezolvatarea unei platforme de închirieri de locuințe.

Este vorba despre celebra platformă Aibnb care astăzi valorează în jur de 8,5 miliarde de dolari.

Jawed Karim a rămas un om discret și nu prea a apărut în public.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here