Povestea Microsoft Office. Oamenii care au creat unul dintre cele mai populare softuri

0
3901
Suita Microsot Office a fost apreciată mai întâi de utilizatorii Apple
Suita Microsot Office a fost apreciată mai întâi de utilizatorii Apple

Statisticile arată că unul din șapte oameni de pe planetă folosesc Microsoft Office. Încearcă să desparți utilizatorul de PC și laptop de Word, PowerPoint și Excel. Va fi extrem de greu. Nicio aplicație concurentă nu a reușit să se apropie de popularitatea celor trei softuri, cele mai populare ale suitei.

Microsoft Office e un fenomen care se confundă cu istoria și succesul PC-urilor. Știați că aplicațiile acestei suite au început să fie apreciate mai întâi pe computerele Macintosh, ale rivalilor de la Apple? Vă prezentăm cum a luat naștere fenomenul Microsoft Office, o scurtă istorie a trei dintre cele mai populare aplicații din lume.

Microsoft Word. A fost lansat pentru prima dată în anul 1983 și purta numele de „Multi-Tool Word”. Era dezvoltat pentru Xenix, o versiune a sistemului de operare Unix, produs de Microsoft. Versiunile ulterioare au fost devoltate și pentru alte platforme, inclusiv pentru PC-uri IBM (1983) sau Macintosh de la Apple (1984).

Istoria „Word” începe în 1981, după ce Microsoft l-a angajat pe Charles Simony, dezvoltatorul Bravo, prima interfață grafică a unei aplicații de scriere produsă de Xerox.

La „Multi-Tool Word”, Simony a lucrat împreună cu Richard Brodie, un specialist în software. Imediat după lansare, numele a fost simplificat în Microsoft Word. Copii demonstrative ale softului au fost distribuite în luna noiembrie 1983 împreună cu revista PC World. Spre deosebire de alte softuri din acea perioadă, prima versiune Microsoft Word era concepută să funcționeze cu ajutorul unui mouse și avea funcțiile „bold”, „italic” și „underline” pentru formatarea textului.

Nu a reușit să bată popularitatea celui mai folosit program de atunci, WordStar. Însă Microsoft nu a renunțat, s-a încăpățânat și a scos în următorii șase ani încă cinci versiuni.

Când a fost lansată prima versiune Windows

În 1985, Microsoft a făcut și versiunea Word pentru computerele Macintosh ale celor de la Apple. După această lansare, vânzările softului pentru Mac au fost mai mari decât cele ale variantei pentru sistemele cu MS-DOS. În câțiva ani, „Word pentru Mac” nu a mai avut rival printre aplicațiile de scriere pentru computerele Macintosh și era depășită ca popularitate doar de MacWrite, softul dezvoltat de Apple.

Prima versiune pentru Windows a fost lansată în 1989. Cu timpul, după ce softul a ajuns și pe PC-urile IBM, Microsoft Word a reușit să devină cea mai populară aplicație folosită pentru scriere. La fiecare versiune a venit cu noi funcții: fonturi, tabele, imagini în text și diverse alte „ustensile” complexe.

Microsoft PowerPoint. Programul a fost dezvoltat de Dennis Austin și Thomas Rudkin pentru compania Forethought Inc. Iniţial a purtat numele de „Presenter” și era conceput pentru Macintosh. Abia în 1987 a fost denumit PowerPoint, iar după câteva luni de la acest botez, proiectul a fost cumpărat de Microsoft pentru suma de 14 milioane de dolari.

PowerPoint a fost lansat oficial de Microsoft pe 22 mai 1990, împreună cu Windows 3.0. La următoarele versiuni, PowerPoint a început să evolueze și să aibă aplicații cu ajutorul cărora să se poată realiza prezentări din ce în ce mai complexe.

Dispută pe Excel

În prezent, potrivit statisticilor, acest program este folosit de 350 de persoane în fiecare secundă, fie că editează, crează sau vizualizează o prezentare.

Microsoft Excel. Înainte de Excel, cei de la Microsoft au lansat în 1982 o aplicație asemănătoare care se numea Multiplan. Acest soft era folosit pe sistemele CP/M, însă pe MS-DOS era depășit în popularitate de un alt program, Lotus 1-2-3.

Prima versiune Excel a fost lansată pe Macintosh în data de 30 septembrie 1985, iar pe Windows în 1987. Ca și în cazul Word, Microsoft reușește în câțiva ani să depășească ceilalți competitori. În 1988, Excel a reușit să devină mai popular decât Lotus 1-2-3, puternicul concurent.

La începutul anului 1993, Excel a fost în centrul unei dispute cu o firmă care vindea un pachet de softuri destinat industriei financiare și purta același nume. Pentru a evita conflictul, compania ia decizia ca numele aplicației să se transforme în „Microsoft Excel”. În prezent este cel mai utilizat soft pentru calculul tabelar.

În ultimii ani, pe lângă PC-uri, Microsoft dezvoltă Office și pentru tablete și celelalte device-uri mobile.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here