Oamenii de știință au aflat de ce dormim

0
2332
FOTO: StockSnap/Pixabay.com
FOTO: StockSnap/Pixabay.com

Creierul folosește somnul pentru a elimina toxinele reziduale adunate pe parcurusl unei zile solicitante din punct de vedere intelectual, arată o cercetare citată de BBC.

Echipa americană de oameni de știință consideră că „sistemul de eliminare a reziduurilor” este unul dintre principalele motive pentru care dormim. Studiul, publicat în jurnalul „Science”, arată că celulele cerebrale se micșorează în timpul somnului pentru a mări spațiul dintre neuroni și a permite fluidului să curețe creierul. Potrivit cercetătorilor, această funcție nu pare să fie posibilă atunci când creierul este treaz.

Studiul realizat de cercetători de la Centrul Medical de la Universitatea din Rochester mai sugerează că eșecul îndepărtării unor proteine toxice ar putea juca un rol apariția unor maladii ale creierului.

„Creierul are energie limitată la dispoziție și se pare că el trebuie să aleagă între două stări funcționale diferite: să fie treaz și conștient sau adormit și în proces de curățare”, a explicat cercetătorul Maiken Nedergaard.

Studiul se bazează și pe o descoperire de anul trecut, când oamenii de știință au identificat în creier o “rețea de conducte”, denumită sistemul glimfatic, ce transportă materialul rezidual în afara creierului. Cercetătorii au analizat creierul unor șoareci și au descoperit că acest sistem devenea de 10 ori mai activ în timp ce animalele dormeau.

Studii anterioare au mai arătat că somnul are un rol important în fixarea amintirilor și în procesul de învățare. „Existau multe informații despre memorie și procesul de învățare, motive psihologice pentru somn. Dar (noul studiu explică – n.r.) motivul fizic și chimic”, a arătat cercetătorul Neil Stanley.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here