O cantitate uriașă de apă ar fi sub crusta lui Marte

0
990
FOTO: NASA
FOTO: NASA

Cercetătorii NASA cred că sub crusta lui Marte s-a afla o cantitate uriașă de apă. Un studiu NASA a ajuns la concluzia că în urmă cu peste 3 miliarde de ani pe Marte ar fi fost atât de multă apă încât ar fi putut acoperi un ocean cu adâncimi între 100 și 1.500 de metri. Apa s-ar fi risipit din cauza gravitației scăzute de pe Marte.

Rezultatele studiului NASA au fost prezentate la cea mai recentă conferință Lunar an Planetary Science Conference. Echipa NASA a analizat date din toate cercetările făcute pe Marte și a încercat să estimeze cum a variat cantitatea de apă de pe Marte.

Din datele culese de Maven și Mars Express s-a ajuns la concluzia că nu ar fi fost posibil ca atât de multă apă să se fi risipit în spațiu. Apa nu poate rezista în stare lichidă la suprafața planetei din cauza presiunii atmosferice scăzute și a temperaturilor extrem de scăzute.

Oamenii caută urme de viață fosilă pe Marte, fiindcă Planeta Roșie și Terra și-au început viața în mod destul de asemănător acum 4,6 miliarde de ani și s-au format prin aceleași ingrediente și mecanisme.

Cercetările făcute de NASA au dovedit că Marte a avut în trecutul îndepărtat apă în abundență și era o planetă mult mai caldă. Sunt dovezi geologice clare despre existența unor râuri, delte și văi secate. Totul s-a schimbat când câmpul magnetic a dispărut și a cauzat dispariția atmosferei marțiene. Fără atmosferă a scăzut presiunea și temperatura, iar apa lichidă s-a evaporat.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here