Japonezii au inventat televizorul care emană mirosul imaginilor

0
3075

O echipă de inventatori japonezi lucrează la un sistem prin care vor ca televizorul să emane și mirosuri asociate cu imaginile.

Ideea nu este una nouă. În câteva cinematografe au fost filme în timpul cărora spectatorii puteau simți mirosul asociat cu imaginile, însă toate aceste proiecte s-au dovedit a fi eșecuri.

Însă japonezii cred că sistemul lor va fi un succes și că vor reuși să aducă „televizorul cu mirosuri” în casele tuturor. Una dintre funcțiile interesante ale acestui televizor este că prin intermediul unor ventilatoare direcționează mirosul exact spre zona de pe ecran de unde ar veni mirosul.

De exemplu, dacă ești aproape de acest ecran și îți apare o pungă de popcorn în colțul din dreapta, intensitatea mirosului, care va fi emanat dintr-un recipient, va fi direcționat în zona respectivă.

Inventatorul japonez Haruka Matsukura spune că un astfel de sistem ar putea fi utilizat în publicitate și că există deja câteva patiserii și restaurante care ar putea folosi aceste televizoare pentru a-și atrage clienți.

Japonezii au testat „televizorul cu mirosuri” doar cu o aromă de chips-uri și spun că urmează să folosească și alte mirosuri în viitorul apropiat. Mare provocare va fi aceea de a combina mirosurile la mâncăruri ceva mai pretențioase.

E destul de greu de crezut că va fi popular și pentru case. Însă dacă se va ajunge până acolo, audiența la emisiuni precum „Meserii murdare” se va prăbuși instant, iar noi ne vom îmbolnăvi de ulcer uitându-ne la „Master Chef” sau emisiunile lui Jamie Oliver.

FOTO: Pierre B./Flickr (creative commons)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here