Guvernul va interzice soluțiile antivirus Kaspersky în instituțiile publice

0
429
FOTO: Alexxsun/Wikimedia Commons
FOTO: Alexxsun/Wikimedia Commons

Autoritățile și instituțiile publice din România vor fi obligate să dezinstaleze și să nu mai cumpere licențe pentru utilizarea produselor de la entități provenind din Federația Rusă sau aflate sub constrolul Federației Ruse, precum soluțiile Kaspersky Lab. Această decizie este cuprinsă într-un proiect de lege inițiat de Ministerul Digitalizării.

„Rațiunile pentru care se instituie această interdicție sunt legate, pe de o parte, de contextul dat de războiul pornit de Federația Rusă asupra Ucrainei iar, pe de altă parte, de lipsa de independență a entităților rusești care furnizează soluții IT.

Măsura legislativă este inițiată într-un context european mai larg în care state membre UE au interzis expres produsele și serviciile „Kaspersky Lab” și ale companiei „Group-IB” deoarece există informații conform cărora cele două entități permit guvernului rus să penetreze sistemele și rețelele informatice în care le sunt instalate programele software”, se arată în proiectul de lege, potrivit Hotnews.ro.

Ministrul Digitalizării, Sebastian Burduja, spune că proiectul va fi pus în consultare publică.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here