Ghid de protecție a smartphone-ului în vacanță

0
1560
Samsung Galaxy S6 Edge

Foarte puțini vor fi cei care vor lăsa smartphone-ul și tableta acasă în vacanță. Înainte de a pleca în concediu trebuie să luați în calcul și riscurile la care sunt suspuse gadgeturile dumneavoastră. Deși nu ne dorim asta, gadgetul poate fi furat, poate fi pierdut sau virusat. Specialiștii de la Bidefender au făcut un ghid pentru protejarea smartphone-ului și tabletei în vacanță.

Fiți atenți ce aplicații descărcați și de unde. Descărcați aplicații numai din magazinele oficiale ale operatorilor și producătorilor precum Google Play și Apple App Store. Soft-urile provenite de la distribuitorii neoficiali vă pot infecta telefonul sau tableta și pot trimite mai departe, unor terțe părți, informații private.

În vacanță, în zone necunoscute, ați putea fi tentați să descărcați aplicații care să vă ajute să găsiți diferite locații precum restaurante, hoteluri sau muzee. Aveți însă încredere doar în cele care provin din surse autorizate. Pentru a evita descărcarea aplicațiilor nesigure din greșeală, verificați configurația terminalului accesând „setări”, „securitate” și asigurându-vă că opțiunea „surse necunoscute” este nebifată, precizează cei de la Bitdefender.

Accesați doar hot-spot-uri sigure. Hotspot-urile wireless publice sunt vulnerabile interceptărilor de trafic și răspândirii virușilor, întrucât nu sunt protejate de parole și pot fi accesate de oricine. Imaginați-vă că cineva aflat în apropiere vă interceptează pachetele de date și vede tot ce faceți pe internet. Asigurați-vă că funcțiile Wi-Fi și Bluetooth sunt oprite atunci când nu le utilizați. Acestea vor consuma bateria și pot facilita accesul neautorizat la datele de pe dispozitivul mobil, mai precizează specialiștii Bitdefender.

Opriți serviciul de date mobile atunci când nu îl utilizați. Serviciile de internet în roaming sunt foarte scumpe, iar o aplicație a unei rețele sociale care încearcă să se actualizeze la fiecare cinci minute va costa mai mult decât întregul plan de date achiziționat.

Nu publicați pe platformele sociale detalii referitoare la locația în care vă aflați. Dacă vă actualizați regulat conturile de social media și împărtășiți constant unde sunteți și ce faceți, configurați cu atenție accesul altora la informațiile din profilul dumneavoastră. Dacă acesta nu este accesibil exclusiv prietenilor, ați putea ajunge să divulgați informații ce pot fi utilizate de răufăcători, ca de exemplu să spuneți unor persoane complet străine că nu sunteți acasă. Ați fi de acord să puneți afișe mari prin tot orașul prin care să faceți public locul în care vă aflați?

Fiți atenți la ofertele prea bune pentru a fi reale. Dacă primiți dintr-o dată oferte incredibil de avantajoase cu hoteluri de lux la prețuri foarte mici, rezervări de apartamente sau oferte de reîncărcare a telefonului mobil, ignorați-le. Un click pe link-urile incluse în emailuri pot infecta telefonul sau tableta sau vă pot atrage să completetați formulare cu informații personale.

Protejați-vă terminalul cu parole și opțiuni de criptare. În cazul în care cineva vă fură sau vă găsește telefonul mobil, îngreunați-i acestuia accesul la informațiile stocate. Criptați datele cu ajutorul unui software dedicat sau – dacă dispozitivul o permite – cu ajutorul opțiunii de criptare disponibile în terminal. Folosiți programe anti-theft pentru a vă găsi telefonul, a-l bloca sau a șterge informațiile de pe el de la distanță.

Tranzacțiile online folosind hotspot-uri nesecurizate sunt riscante. Autentificarea în orice cont de bancă implică date sensibile. Tastarea datelor sensibile în timpul conexiunilor nesecurizate este riscantă, întrucât traficul poate fi urmărit de persoane neautorizate. Pentru tranzacții bancare sigure puteți folosi un laptop, iar dacă acesta rulează Windows, o soluție dedicată precum Safepay vă ajută să efectuați tranzacții bancare în siguranță.

Alternativ puteți folosi o cartelă SIM locală pentru a utiliza pachetul de internet și pentru a efectua toate tranzacțiile sensibile prin 3G. Nu accesați linkurile sau documentele atașate în emailuri venite la întâmplare. La fel ca și pe computer, e-mailurile pot avea documente atașate care conțin viruși pentru terminale mobile, iar un click pe un astfel de link vă poate instala software periculos pe telefon.

Instalați un program de protecție antivirus. Instalarea unei soluții antivirus și a unei soluții de protecție a datelor personale este imperativă. Alegeți însă o sursă reputată și urmăriți furnizorii care oferă și soluții de securitate pentru PC pentru a evita soluțiile de securitate false.

Mențineți software-ul actualizat. Menținându-vă sistemul de operare și aplicațiile actualizate, vă asigurați că aveți cele mai recente versiuni de software pentru a face față celor mai recente amenințări. Pentru protecția terminalelor există mai multe aplicații dezvoltate de companiile producătoare de soluții antivirus. Bitdefender a dezvoltat pentru terminalele cu Android aplicația Bitdefender Mobile Security.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here