Ce trebuie să știi despre panourile solare și care sunt costurile

0
292
FOTO: RoyBuri/Pixabay.com
FOTO: RoyBuri/Pixabay.com

Panourile solare sunt dispozitive care folosesc energia soarelui pentru a produce energie electrică sau termică. Există două tipuri principale de panouri solare pentru o casă:

Panouri fotovoltaice: sunt panouri care transformă radiația solară în curent electric, prin intermediul unor celule din siliciu. Aceste panouri pot fi conectate la rețeaua națională de electricitate (sisteme on-grid) sau pot funcționa independent, cu ajutorul unor baterii (sisteme off-grid sau hibride). Panourile fotovoltaice pot reduce factura la electricitate și pot contribui la protecția mediului.

Panouri solare termice: sunt panouri care încălzesc apa prin intermediul unor tuburi prin care circulă un fluid termic. Aceste panouri pot fi folosite pentru producerea de apă caldă menajeră, încălzirea locuinței sau a piscinei. Panourile solare termice pot reduce consumul de gaze naturale sau lemne și pot oferi confort termic.

Costul panourilor solare pentru o casă

Costul panourilor solare pentru o casă depinde de mai mulți factori, cum ar fi:

Tipul de panou solar: panourile fotovoltaice sunt mai scumpe decât cele termice, dar au și un randament mai mare și o durată de viață mai lungă.

Puterea și capacitatea panoului solar: cu cât un panou solar are o putere și o capacitate mai mari, cu atât poate produce mai multă energie, dar și costă mai mult.

Numărul și dimensiunea panourilor solare: în funcție de necesarul de energie al casei, se poate opta pentru un număr mai mic sau mai mare de panouri solare, care ocupă mai mult sau mai puțin spațiu pe acoperiș sau la sol.

Accesoriile și echipamentele auxiliare: pentru funcționarea corectă a panourilor solare, se pot avea nevoie de diferite accesorii și echipamente auxiliare, cum ar fi: invertor, baterie, regulator de tensiune, pompă de circulație, boiler, structură de susținere etc. Acestea influențează costul total al instalației.

Montajul și instalarea panourilor solare: montajul și instalarea panourilor solare trebuie făcute de către personal calificat și autorizat, care respectă normele tehnice și de siguranță. Costul montajului și instalării depinde de complexitatea lucrării, de distanța față de locația instalației și de prețurile practicate de firma prestatoare.

Costurile medii ale panourilor solare pentru o casă sunt următoarele:

Tip de panou solarCost mediu
Panou fotovoltaic650 lei/panou
Panou solar termic3.500 lei/panou

Aceste costuri nu includ accesoriile, echipamentele auxiliare, montajul și instalarea panourilor solare.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here