Care sunt cei mai mari consumatori ai bateriei mașinilor

0
928
FOTO: Photoman/Pixabay.com
FOTO: Photoman/Pixabay.com

Bateria unei mașini este sursa de energie electrică care alimentează sistemul de pornire, sistemul de aprindere, sistemul de iluminare și alte dispozitive electrice din mașină. Bateria se încarcă prin intermediul alternatorului, care transformă energia mecanică a motorului în energie electrică.

Consumatorii ai bateriei unei mașini sunt toate acele dispozitive electrice care folosesc energia furnizată de baterie. Unii dintre aceștia consumă mai mult, alții mai puțin, în funcție de puterea și de timpul de funcționare. De asemenea, consumul depinde și de starea tehnică a dispozitivelor și a cablurilor electrice.

Cei mai mari consumatori ai bateriei unei mașini

Cei mai mari consumatori ai bateriei unei mașini sunt următorii:

Sistemul de pornire: este format din motorul de pornire, solenoidul și releul de pornire. Acest sistem consumă cea mai mare cantitate de curent din baterie în momentul pornirii motorului, care poate ajunge la 200-300 A. De aceea, este important ca bateria să aibă o capacitate suficientă pentru a asigura un curent de pornire adecvat.

Sistemul de iluminare: este format din faruri, stopuri, semnalizatoare, lumini interioare și exterioare. Acest sistem consumă curent din baterie atunci când este activat, fie manual, fie automat. Consumul variază în funcție de tipul și numărul de becuri folosite, dar poate ajunge la 10-20 A. De aceea, este recomandat să nu lăsăm luminile aprinse atunci când mașina este oprită sau staționată pentru perioade lungi de timp.

Sistemul de climatizare: este format din ventilator, compresor, condensator și evaporator. Acest sistem consumă curent din baterie atunci când este pornit pentru a răci sau încălzi aerul din habitaclu. Consumul depinde de puterea sistemului și de diferența dintre temperatura dorită și cea ambientală, dar poate ajunge la 20-30 A. De aceea, este recomandat să folosim funcția de recirculare a aerului pentru a reduce efortul sistemului și să nu pornim aerul condiționat la maxim imediat după pornirea motorului.

Alți consumatori ai bateriei unei mașini

Pe lângă cei menționați mai sus, există și alți consumatori ai bateriei unei mașini, care au un consum mai mic sau mai variabil, cum ar fi:

Sistemul audio: este format din radio, CD-player, boxe etc. Acest sistem consumă curent din baterie atunci când este pornit pentru a reda sunet. Consumul depinde de volumul și calitatea sunetului, dar poate ajunge la 5-10 A.

Sistemul electric: este format din geamuri electrice, oglinzi electrice, închidere centralizată etc. Acest sistem consumă curent din baterie atunci când este folosit pentru a acționa diferite elemente electrice din mașină. Consumul depinde de frecvența și durata utilizării, dar poate ajunge la 5-10 A.

Sistemul electronic: este format din computerul de bord, senzori, injecție electronică etc. Acest sistem consumă curent din baterie atunci când este activ pentru a controla și regla diferite funcții ale mașinii. Consumul depinde de complexitatea și numărul de dispozitive electronice, dar poate ajunge la 5-10 A.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here