Alertă! Cei care folosesc serviciile Poștei, vizați de un atac cibernetic

0
1555
FOTO: CERT-RO
FOTO: CERT-RO

Un atac malware, prin intermediul unor mesaje pe e-mail, se folosește de imaginea Poștei Române, atenționează Centrul Național de Răspuns la Incidente de Securitate Cibernetică (CERT-RO).

Cum se desfășoară acest atac? Utilizatorul primește un e-mail în care este anunțat că ar urma să primească un colet, iar pentru a urmări traseul este invitat să acceseze un link. În momentul în care utilizatorul dă click pe link-ul respectiv, se descarcă automat un malware prin care atacatorii pot prelua controlul dispozitivilor și fură datele personale.

„În luna ianuarie a acestui an, echipa CERT-RO scria despre o serie de campanii care vizau infectarea utilizatorilor cu malware, deghizat în atașamente de tip .7zip, anexate unor e-mail-uri ce păreau a veni din partea unor servicii de curierat. Atacatorii au reluat recent aceeași metodă, de această dată simulând că mesajele ar veni de la Compania Naţională Poşta Română”, a avertizat, marți, CERT-RO.

Specialiștii CERT-RO au și câteva recomandări pentru a evita infectarea cu acest malware. „Atenție la sursa e-mail-urilor primite, la textul mesajelor și la atașamentele pe care doriți să le accesați! Evitați graba în activitatea din mediul online, faceți verificări suplimentare, acolo unde aveți suspiciuni și sub nicio formă nu accesați link-ul, în astfel de cazuri, înainte de a-l verifica cu o soluție de securitate.

Validați mereu cu expeditorul informația primită, în cazul în care nu identificați clar despre ce este vorba. Totodată, acordați o atenție sporită corectitudinii textului primit, în special din partea unor companii sau instituții. Dacă acesta deține greșeli gramaticale evidente sau unele de transcriere, atunci este cel mai probabil o tentativă de păcăleală”, transmit specialiștii CERT-RO.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here